top of page
Female face close-up, showing skin probl

ALERGIE

widoczne na twarzy

Zgodnie z medycyną naturalną skóra to organ, który wspomaga odtruwanie organizmu z rozmaitych toksyn. Dlatego kiedy narządy wewnętrzne nerki czy wątroba, nie działają do końca prawidłowo lub organizm jest notorycznie zatruwany np. alergenami - to często toksyny zostają usunięte właśnie na powierzchnię ciała czyli skórę w postaci egzem, krostek czy innych zmian skórnych świadczących o „zatruciu” organizmu.
 
Nasza twarz potrafi zdradzać informacje o stanie organizmu (1). Nieprzespana noc, zła dieta, używki, zmartwienia... Może też ukazywać poważniejsze choroby lub alergie. Poniżej krótka ściągawka co w stanie naszej twarzy może świadczyć o alergii na alkohol, gluten, mleko i cukier. Oczywiście należy sprawdzić odpowiednimi badaniami czy mamy alergie  na poniższe produkty czy też nasza twarz zdradza inne problemy zdrowotne np. zaburzenia hormonalne.  

1. Wino

Typowe objawy dla osób nietolerujących alkoholu lub spożywają go w dużych ilościach:

  • wyraźne zmarszczki między brwiami,

  • rozszerzone pory,

  • skóra odwodniona,

  • czerwone policzki (często z widocznymi, popękanymi naczynkami krwionośnymi);

  • mocne linie pod nosem.

 

2. Gluten

Typowe objawy widoczne na twarzy dla ludzi, którzy nie tolerują glutenu:

  • obrzęknięte i czerwone policzki;

  • trądzik i przebarwienia na brodzie.

 

Dodoatkowe objawy:

  • wszelkie egzemy i łuszczyce także mogą być sygnałem na nietolerancję glutenu;

  • wzdęcia i bóle brzucha.

 

Dodatkowo:

  • zaburzenia trawienia ( częste wiatry, wzdęcia, mdłości, bóle brzucha, skurcze, zaparcia, biegunka, lub naprzemiennie, syndrom wrażliwego jelita);

  • bóle głowy lub migreny;

  • przewlekła drażliwości i nagłe zmiany nastroju;

  • problemy neurologiczne (zawroty głowy, nerwobóle, osłabienie, mrowienie lub drętwienie kończyn);

  • zmęczenie, przewlekłe lub prawie po każdym posiłku. 

 

Przyjmuje się, że 15% ludzi jest wrażliwych na gluten. To właśnie gluten jest najczęstszą przyczyną obrzęku twarzy i procesów zapalnych. Niestety trudno jest zrobić badania z krwi gdyż na ogół jest to nietolerancja, a to trudno laboratoryjnie potwierdzić bądź wykluczyć. 

3. Mleko

Typowymi objawami nietolerancji laktozy lub białka występujących w produktach mlecznych są:

  • obrzęki powiek;

  • cienie pod oczami i zacienienia wokół oczu;

  • krosty szczególnie w okolicach podbródka i linii szczęki;

  • tzw. naderwane uszy - wypryski na płatkach uszu;

  • zmiany na błonach śluzowych jamy ustnej (pęknięte wargi, zajady);

 

W przypadku mleka możemy nie tolerować białko występujące w mleku:

  • laktoglobulina - aby uniknąć alergii na to białko należy spożywać mleko kozie;

  • beta -laktoglobulina (BLG)- (80% uczulonych)  obecne także w mięsie wołowym i cielęcym. Nie występuje w mleku kobiecym;

  • laktoalbumina (ALA) - (ok. 50% uczulonych)  gotowanie mleka pomaga ją zneutralizować, więc osoby uczulona na to białko może pić przegotowane mleko i jego przetwory;

  • glikoproteina - obecna w mleku, śmietanie i maśle;

  • kazeina - występuje w mleku krowim i kozim oraz w ich przetworach;

 

Dodatkowe objawy nietolerancji białka:

  • wzdęcia;

  • biegunka;

  • pokrzywka;

  • rozdrażnienie;

  • przewlekłe zmęczenie;

  • migrenowe bóle głowy;

  • poty po spożyciu mleka.

 

Zanim zdecydujesz wyeliminować nabiał z diety skonsultuj się z lekarzem i pamiętaj, że w miejsce nabiału musisz wprowadzić produkty, które dostarczą min. wapnia i witamin. 

4. Cukier

Mimo, że jest pysznie słodki jest również bardzo niezdrowy także dla naszej skóry. Cukier zawiera cząsteczki, które wiążą się z kolagenem w naszej skórze, powodując utratę elastyczności i jędrności – przyśpiesza to proces starzenia się skóry.  

Reakcja organizmu na cukier jest raczej czymś co można nazwać rozwojem grzybicy i zakwaszeniem oraz zaflegmieniem organizmu niż alergią. Osłabiony organizm to zmęczony organizm i to właśnie najlepiej widać na twarzy jeśli ktoś spożywa za dużo cukru:

 

Typowymi objawami są:

  • zmarszczki i linie na czole,

  • sucha i napięta skóra,

  • sucha skóra i zmarszczki pod oczami.

 

Dodatkowo:

  • cukier zwiększa kwasowość treści żołądkowych, a więcej kwasu w żołądku prowadzi do trawienie śluzówki żołądka. Prowadzić to może do przewlekłego zapalenia żołądka, jelit oraz stanów zapalnych śluzówki, żołądka i dwunastnicy. A w ostateczności do choroby wrzodowej.

  • cukier niszczy śluzówkę układu pokarmowego  sprzyjając nadmiernemu rozwojowi drożdży i grzybów co w ostateczności może prowadzić do powstawania alergii na pokarmy.;

  • nadmiar cukru wzmaga świąd skóry.  

Zastrzeżenie:

w przypadku każdego wpisu oraz zaproponowanego na tej stronie zabiegu lub przepisu na kosmetyk do pielęgnacji, zawsze rób test aby sprawdzić, czy skóra nie jest uczulona na którykolwiek ze składników preparatu lub konsultuj się z lekarzem. Ten wpis służy celom informacyjnym i edukacyjnym. Nie jest to porada lekarska. 

bottom of page