top of page

Aromatyczne potpourri,  

czyli święta zamknięte w słoiku

9 listopada 2020
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • SoundCloud Ikona społeczna
Christmas potpourri. Top view. Hot scent

Pot- pourri (wymowa: popuri) to z języka francuskiego bezładna mieszanka.  W tym przypadku to 

mieszanina różnych przypraw, owoców i gałązek, których aromat kojarzy nam się ze świętami.  Ten aromatyczny bigos ma służyć dekoracji i nadawać pomieszczeniu ładny zapach. 

 

Pot- pourri możemy zrobić suszone (z suszonych kwiatów, kory, przypraw, ziół). 

Suszone kwiaty oraz fragmenty roślin, charakteryzujące się atrakcyjnym zapachem można umieścić w woreczkach i schować do szafy aby ubrania przeszły aromatem. Obawiam się jednak, że sam susz nie wystarczy aby zapach się utrzymywał. W komercyjnych woreczkach do szaf elementy suszu zapewne moczy się  w substancjach zapachowych ( raczej nie są to drogie naturalne olejki eteryczne), dzięki czemu aromat utrzymuje się dłużej. Podobnie z dekoracyjnym suszem do mis, które zdobią nasze domy.  

 

Pot-pourri można zrobić także "mokre" co sprawia, że jego zapach dłużę się utrzymuje. Składniki dobieramy według własnych gustów i upodobań. Jeżeli wersja świąteczna to wiadomo- do wyboru mamy : przyprawy korzenne, cytrusy i inne owoce, aromatyczne sosnowe pędy. Wybrane składniki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 4-5 h (w zależności od wybranych składników) wydobywając z nich aromaty. Tak przygotowaną miksturę odstawiamy na około 12 godzin aby wszystkie składniki „oddały” swoje aromaty. Po odcedzeniu przelewamy do szklanych słoiczków, otwieramy gdy chcemy „uwolnić zapach”. Możemy ich użyć w popularnych podgrzewaczach.  

Bożonarodzeniowe Pot pourri

aromat w domu

 

SKŁADNIKI:

 

  • 1/2 szklanki świeżej żurawiny,

  • 1  pomarańcza pocięty w plastry,

  • 4 kory cynamonu,

  • 1 łyżka goździków

  • szczypta gałki muszkatowej,

  • woda.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

  1. Wszystkie składniki wrzuć do garnka i zalej 3 szklankami wody.

  2. Gotuj 4-5 h na wolnym ogniu, pilnując aby woda się nie wygotowała. Jeśli wody jest mało dolej.

  3. Po tym czasie przelej zawartość garnka do szklanego słoja i zakręć pokrywką. Trzymaj tak przez 1 dzień.  Niech uwolnią się wszystkie aromaty.

  4. Przelej do małych buteleczek słoiczków i otwieraj za każdym razem gdy chcesz uwolnić ich aromat.  

Może zainteresuje Cię:

Może skomponować inny zapach wybierając  np. gałązki sosny, mandarynkę i anyż. Kieruj się swoim nosem i preferencjami zapachowymi. 

bottom of page