top of page
Fresh bananas in a wooden box. Top view.

Banany -

właściwości zdrowotne.

Banany to owoce bogate w składniki mineralne i witaminy. 

 

Działanie na organizm:

  • przeciwwrzodowe i łagodzące stany przy wrzodach żołądka,

  • przeciwbakteryjne,

  • wspomagają odporność,

  • przeciwdziałają biegunkom - szczególnie u dzieci, 

  • zapobiegają chorobom układu krążenia,

  • wspomagają pracę mózgu i koncentrację,

  • poprawiają samopoczucie i obniżają stres.

 

 

W kosmetyce - bezpośrednie działanie na skórę:

 

  • uelastyczniają,

  • ujędrniają i wygładzają,

  • odświeżają i poprawiają koloryt ,

  • przeciwdziałają zmarszczkom,

  • wspomagają leczenie stanów zapalnych.

 

 

Skóra z banana:

 

  • sprawdza się przy ukąszeniach komarów (należy miejsce ukąszenia smarować skórką banana),

  • sprawdza się przy usuwaniu substancji promieniotwórczych z wodnego roztworu (1), a także metylenu z wody (2),

  • świetna jako kompost w ogrodzie,

  • niektóre źródła podają, że pozostawiona w ogrodzie potrafi przyciągać motyle do naszego ogrodu.

 

 

Zastosowanie. Dla kogo:

 

  1. Osoby cierpiące na chorobę wrzodową lub nią zagrożone. Banany (te niedojrzałe, z zielonkawą skórką) są bogate w skrobię, która  wzmacniania powierzchnię komórek błony śluzowej żołądka i zabezpiecza ją przed działaniem kwasów żołądkowych.

  2. Osoby zagrożone schorzeniami układu krążenia. Wysoka zawartość potasu i witaminy B6 wspomaga zapobieganiu zawałom serca i udarom.

  3. Osoby z biegunką, w szczególności dzieci. Najlepiej na zahamowanie biegunki działają dojrzałe banany z ciemnymi plamkami na skórce. 

  4. Weganie. Dzięki zawartości witamin z grupy B i żelaza, banany powinny być obecne w codziennej diecie wegańskiej.  

  5. Osoby narażone na stres lub cierpiące na depresje. Zawartość "pierwiastka antystresowego" czyli magnezu pozwala poprawić samopoczucie psychiczne i obniżyć poziom stresu.

  6. Osoby o większym zapotrzebowaniu na energię. Banany są źródłem cukrów prostych dzięki czemu dają szybki zastrzyk energii co może nas uchronić przed podjadaniem mniej zdrowych i wysoko kalorycznych przekąsek. 

  7. Uczniowie. Banany są źródłem potasu, który odpowiada za dostarczanie do mózgu tlenu. Mają one więc pozytywny wpływ na układ krążenia i wspomagają wysiłek intelektualny. 

  8. Sportowcy. Potas zawarty w bananach wpływa na pracę mięśni, a wysoka kaloryczność i cukry dodają energii.

  9. Kobiety w ciąży. Ze względu na liczne witaminy i minerały, a przede wszystkim na kwas foliowy biorący udział w tworzeniu się organizmu dziecka, oraz potas zapobiegający skurczom mięśni np. łydek.

 

Osoby z wysokim cholesterolem nie muszą unikać bananów. Banany są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, co może pomóc zmniejszyć stężenie lipoproteiny o małej gęstości - LDL lub "złego" cholesterolu. Natomiast potas zawarty w bananach może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć poziom cholesterolu.

 

Banany mają wysoki indeks glikemiczny (IG 60) z tego powodu powinni ich unikać diabetycy.

 

Poniżej tabela wartości odżywczych bananów.

Jeden mały banan (ok. 15 cm długi)  waży ok. 100 g,

           średni ok. 18 cm waży ok. 118g, 

           duży ok. 20 cm - ok. 136 g,

           bardzo duży ok. 22 cm - ok. 152 g   

Wartości odżywcze bananów

( w 100g ):

 

 

Wartość energetyczna - 89 kcal
Białko ogółem - 1.09 g
Tłuszcz - 0.33 g

          Kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g

          Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 0,03 g

          Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0,07 g

Węglowodany - 22.84 g

          Cukry - 12.23
          Błonnik - 2.6 g

Witaminy:
Witamina C – 8.7 mg
Witamina B1 (Tiamina) – 0.031 mg
Witamina B2 (Ryboflawina) – 0.073 mg
Witamina B3 (Niacyna) - 0.665 mg
Witamina B6  - 0.367 mg
Kwas foliowy -  20 µg
Witamina A – 64 IU
Witamina E – 0.10 mg
Witamina K - 0.5 µg

Minerały:
Wapń – 5 mg
Żelazo - 0.26 mg 
Magnez - 27 mg
Fosfor - 22 mg 
Potas - 358 mg
Sód – 1 mg 
Cynk - 0.15 mg

 

Żródło (3) 

Zastrzeżenie:

Ten wpis służy celom informacyjnym i edukacyjnym. Nie jest to porada lekarska. Jeśli skóra nie reaguje dobrze na któryś z preparatów zaproponowanych w przepisie należy przerwać jego stosowanie.

bottom of page