top of page
Easter eggs painted with natural egg dye
  • Facebook
  • Twitter
  • SoundCloud Ikona społeczna
  • YouTube

Naturalne barwniki do jajek

13 kwiecień, 2017

brązowy

 

Istnieje dużo sposobów ozdabiania wielkanocnych jajek.  Najszybszą i najprostszą metodą barwienia jajek jest zanurzenie ich w wodzie z rozpuszczonym barwnikiem. Możemy kupić gotowe barwniki w sklepie, ale te zawierają chemię i są sztuczne lub poszukać naturalnej alternatywy w naszej kuchni. Niektóre kolory nie będą tak żywe jak te uzyskane ze sztucznych barwników, ale będą naturalne. Naturalne barwniki do jajek na Wielkanoc są zdrowsze, nie zmieniają bowiem smaku jajka i pomagają uniknąć ewentualnej alergii.

Jakie składniki wykorzystać aby naturalnie zabarwić wielkanocne jajka i zamienić je w śliczne pisanki, we wszystkich kolorach tęczy? Poniżej ściągawka z naturalnego barwienia jajek. 

 

Można barwić na dwa sposoby:

 

  1. Gotując jajka w osolonej, zabarwionej wodzie. Słona woda zmniejsza ryzyko pęknięć skorupki. Ważne też aby jajko, zanim będziemy je gotować,  nabrało temperatury pokojowej.  Wyjęte z lodówki i włożone do gotowania może popękać.

  2. Zostawiając jajko na kilka godzi w roztworze uzyskanym po gotowaniu odpowiednich warzyw/ owoców/ przypraw. Aby uzyskać barwnik gotujemy w wodzie np. liście czerwonej kapusty czy buraki, a następnie wkładamy do uzyskanego roztworu jajka. Intensywność koloru zależy od czasu jaki jajko spędzi w zabarwionej wodzie czyli w naszym barwniku. Najintensywniejsza barwa będzie jeśli jajko spędzi w barwniku 24h, ale nawet 3h wystarczy aby zmieniło kolor.    

 

Warto wybierać jajka o jasnych skorupkach, wtedy uzyskany kolor będzie intensywniejszy. Barwiąc naturalnie jajka odcień może nie być jednolity. Jajko może zabarwić się w plamki lub poszczególne jajka mogą różnić się między sobą stopniem i kolorem zabarwienia. Jest to całkowicie naturalne. 

 

Aby zabarwić jajko wybierz jeden z poniższych składników i zagotuj go w wodzie, aby wyciągnąć z niego barwnik.

Easter eggs painted with natural egg dye

Czym barwić i na jaki kolor:

czerwony

różówy

żółty

pomarańczowy

niebieski

fioletowy

zielony

bordowy

brązowy

łupiny cebuli

herbata, kawa mielona (mocne wywary)

mocny sok z buraków

słaby sok z buraków 

kurkuma (najlepiej świeży korzeń), curry, rumianek, szafran

dynia, marchew 

czerwona kapusta

jagody, borówka amerykańska, owoce czarnego bzu

szpinak, natka pietruszki, szczypior, trawa

bottom of page