top of page

Bellini- 

brzoskwiniowy koktajl z Prosseco.

20 lipca 2020
  • Facebook
  • Twitter
  • SoundCloud Ikona społeczna
  • YouTube
Bellini cocktail with peach isolated nea

 

 

Bellini to koktajl który powstał między 1934 a 1948 rokiem w Wenecji, w barze o nazwie "Harry's Bar". Nazwę zawdzięcza weneckiemu malarzowi Giovanni Bellini. Legenda mówi, że właściciel Harry's Bar, Giuseppe Cipriani, nadał koktajlowi nazwę zachwycony kolorem szaty jednej z postaci na obrazie Bellini'ego. Oryginalnie koktajl ten robiony jest z puree świeżych, białych brzoskwiń, odrobiny malin lub soku wiśniowego - aby nadać różowawy odcień, podobny do szat z obrazu - i prosecco (włoskiego wina musującego). Białe brzoskwinie nie jest łatwo dostać dlatego zastępowane są rożnymi gatunkami brzoskwiń, a nawet nektarynek. 

Są dwie szkoły. Jedna mówi, aby nie obierać brzoskwiń, druga, że koniecznie trzeba je obrać, bo wtedy koktajl jest smaczniejszy - delikatniejszy i bez kawałków skórki.

Sam zdecyduj czy wolisz wersję szybszą, czy aksamitną. 

 

Jak obrać świeże brzoskwinie?

 

Możesz po prostu obrać brzoskwinie nożem do obierania lub obieraczką do warzyw, ale w ten sposób stracisz trochę soku brzoskwiniowego i miąższu lub.... potraktować je podobnie jak pomidora i sparzyć przed obraniem - więcej na ten temat w przepisie w ramce.

Pamiętaj! 

Wino musujące przed podaniem należy schłodzić, jednak nie powinno spędzić w lodówce więcej niż 2 do 3 godzin. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mała ściągawka z etykiet na butelkach win musujących:

  1. brut nature (bardzo wytrawne)

  2. extra brut 

  3. brut - Jest to typowa pozycja przeznaczona na aperitif lub do łączenia z jedzeniem. Przeważnie jest lekko wytrawna co odpowiada osobom o różnych preferencjach smakowych. 

  4. extra dry, extra sec, extra seco

  5. dry, sec, seco - to wersja półsłodka. W przypadku wina niemusującego oznacza wytrawne, ale na butelce szampana będzie wskazywało na wino z wyraźne wyczuwalną słodyczą.

  6. demi sec, semi seco 

  7. doux, sweet, dulce (wino słodkie)

Pamiętaj żeby zawsze podawać jedzenie gdy serwujesz alkoholowe koktajle. Idealne nadają się do tego tapasy.  Jedzenie nie tylko jest świetnym towarzyszem dla alkoholu, ale także odgrywa podstawową rolę w jego wchłanianiu. 

Bellini koktajl

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka (ok. 100g) puree ze świeżych brzoskwiń;

  • 120 do 180 ml schłodzonego prosecco lub innego wina musującego;

  • plastry brzoskwini do dekoracji. 

 

opcjonalnie:

  • pół łyżeczki puree z malin (przetarte przez sitko aby nie było pestek) lub soku z wiśni.

PRZYGOTOWANIE:

Kieliszki, w których planujesz podać koktajl (najlepiej do szampana lub koktajlowe), wstaw do lodówki niech się schłodzą, a Ty zabierz się za przygotowanie koktajlu.  

OBIERANIE BRZOSKWIŃ:

Jeśli chcesz brzoskwinie sparzyć i obrać to postępuj jak poniżej:

  1. Na przeciwnym końcu niż "ogonek" brzoskwini, natnij płytko znak "X" (wielkości około 2 cm) i głębokości takiej aby przecięło skórkę .

  2. Następnie zanurz owoce we wrzątku na około 20 sekund.

  3. Po tym czasie wyjmij brzoskwinie łyżką cedzakową lub szczypcami.

  4. Gdyby to był pomidor zaleciłabym hartowanie w lodowatej wodzie, jednak tę brzoskwinię będziemy miksować na papkę więc nie musi być jędrna. 

  5. Zdejmij skórę, zaczynając od „x”. Odpada od razu. Odrzuć skórkę. 

PRZYGOTOWANIE PUREE:

  1. Przekrój brzoskwinię na pół, usuń pestkę. Żeby zrobić purée. użyj blendera lub, jeśli owoc jest bardzo dojrzały, przetrzyj brzoskwinie przez sitko. 

PRZYGOTOWANIE KOKTAJLU:

  1. Do każdego kieliszka włóż 1,5 łyżki puree z brzoskwiń i po 2-3 krople puree z malin lub soku wiśniowego.

  2.  Powoli wlej prosecco.

  3. Udekoruj każdy kieliszek plastrem brzoskwini. 

Może Cię zainteresować:
bottom of page