KONIEC PALENIA,
oto co się dzieje w organizmie.
Prawdopodobnie 70% osób palących chciałoby zrezygnować z nałogu, ale nie może. Rzucenie palenia jest trudne, dlatego tylko około 7% palących, za pierwszym razem, z powodzeniem kończy próbę uwolnienia się od papierosów (1).
Co najmniej 30 substancji chemicznych w dymie tytoniowym powoduje raka. Jeśli jednak uda się porzucić nałóg to zmiany jakie zachodzą w organizmie są pozytywne i znaczące, dzięki czemu zniszczenia dokonane przez papierosy dają się odwrócić. Dlatego warto próbować.
Kończąc z paleniem możesz spodziewać się następujących korzyści zdrowotnych zarówno natychmiastowych, jak i długoterminowych (2).
Zmiany, które zachodzą w organizmie gdy przestaniesz palić:
W ciągu 20 minut od ostatniego papierosa
-
Ciśnienie krwi i tętno zaczynają powracać do normy.
-
Poprawa się krążenie w rękach i stopach.
-
Rzęski w oskrzelach znów zaczynają się poruszać, usuwając substancje drażniące i bakterie.
8 godzin od ostatniego papierosa
-
Poziom tlenku węgla we krwi spada do normy.
-
Poziom tlenu we krwi wzrasta do normy.
24 godziny od ostatniego papierosa
-
Zmniejsza się ryzyko zawału serca.
48 godzin od ostatniego papierosa
-
Zakończenia nerwowe zaczynają się rozwijać.
72 godziny od ostatniego papierosa
-
Oskrzela relaksują się, ułatwiając oddychanie.
-
Pojemność płuc zaczyna rosnąć.
2 tygodnie do 2 miesięcy od ostatniego papierosa
-
Poprawa się krążenie,
-
Chodzenie staje się łatwiejsze.
-
Czynność płuc zwiększa się do 30%.
1 do 9 miesięcy od ostatniego papierosa
-
Zwiększa się poziom energii w ciele.
-
Zmniejsza się kaszel, problemy z zatokami, zmęczenie, krótki oddech.
-
Rzęski w oskrzelach zaczynają rosnąć, zwiększa się ich zdolność do produkcji śluzu, oczyszczają się płuca i zmniejsza zakażenie.
3 do 5 lat od ostatniego papierosa
-
Ryzyko śmierci na zawał serca zmniejsza się w porównaniu z liczbą osób niepalących.
10 lat od ostatniego papierosa
-
Ryzyko śmierci na raka płuc zmniejsza się w porównaniu z liczbą osób niepalących.
-
Komórki rakotwórcze zastępowane są zdrowymi komórkami.
-
Zmniejsza się ryzyko wystąpienia innych typów raka np. jamy ustnej, krtani, przełyku, pęcherza moczowego, nerek czy trzustki.