CYNAMON -
przyprawa pachnąca zdrowiem
Substancje lecznicze:
Olejek i korę cynamonu wykorzystuje się jako środki lecznicze. Cynamon to bowiem skarbnica licznych substancji zdrowotnych, z których za najcenniejsze uważa się aldehyd cynamonowy, który nadaje cynamonowi charakterystyczny zapach
Zastosowanie cynamonu:
Organizm:
-
wodne wyciągi z cynamonu regulują procesy trawienne, powstrzymują nadmierną fermentację, hamują rozwój bakterii, grzybów i pierwotniaków;
-
pomaga w odchudzaniu;
-
rozgrzewa;
-
napar z cynamonu z dodatkiem miodu lub soku malinowego jest dobrym środkiem przeciwgrypowym, leczy kaszel i obniża gorączkę;
-
cynamon usuwa zmęczenie i działa rozweselająco;
-
wzmacnia i pobudza serce;
-
zmniejsza rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych;
-
działa rozkurczowo dlatego warto pić napar z wody i cynamonu w trakcjie menstruacji;
-
wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.
Skóra:
-
likwiduje zmiany trądzikowe;
-
wygładza i rozjaśnia cerę;
-
rozjaśnia przebarwienia skórne i plamki potrądzikowe;
-
dokładnie oczyszcza pory i je zwęża;
-
eliminuje wypryski - usuwa wydzielinę gruczołów łojowych;
-
zapobiega przerostowi bliz;
-
jest silnym antyoksydantem;
-
ma właściwości ściągające skórę;
-
ujędrnia (często stosowany w terapiach antycellulitowych);
-
odmładza;
-
ma właściwości rozgrzewające (stosowany do rozgrzewających kąpieli stóp) więc położony na skórę może piec i zostawiać czerwone ślady, które znikają po ok. 1h.
Nie jest polecany dla skór wrażliwych, alergicznych lub naczynkowych. Zawsze warto zrobić test w niewidocznym miejscu jak nasza skóra reaguje na cynamon.
Co ważne ten ogólnie dostępny na rynku cynamon to chińska odmiana o nazwie Cassia (Cinnamomum Cassia) natomiast oryginalny pochodzi z Cejlonu (Cinnamomum Verum czyli cynamon prawdziwy).
Różnica jest znaczna gdyż orginalny cynamon z Cejlonu jest łagodny, słodki i zawiera znacznie mniej kumarynu (substancji, która może mieć toksyczny wpływ na wątrobę i nerki) niż cynamon Cassia.
Jak odróżnić obie kory cynamonu?