top of page

CZOSNEK

Zwalcza infekcje, wirusy i bakterie:

    a. zwalcza objawy grypy i przeziębienie,

    b. przeciwgorączkowy,

    c. rozgrzewający,

    d. przeciwgrzybiczny. 

 

Na układ krwionośny:

   a. obniża ciśnienie,

   b. chroni serce,

   c.  zapobiega miażdżycy (zapobiega osadzaniu się cholesterolu na ściankach tętnic). 

Ajoene zawarty w czosnku udrażnia naczynia krwionośne oraz zmniejsza krzepliwość i lepkość krwi.

 

Na raka:

Badania naukowe (min. naukowcy z Harwardu uodpornili chomiki na niektóre nowotwory, dodając cebulę do ich pożywienia. Dr Michael Wargovich z Ośrodka Badań nad Rakiem w Houston podawał myszom uzyskany z czosnku dwusiarczek allilu. Grupa kontrolna myszy otrzymywała zwykłą dietę zawierającą substancje sprzyjające powstawaniu nowotworów. Myszy karmione składnikami czosnku o 75% rzadziej chorowały na raka jelita grubego. Co ciekawsze, gdy myszom tym dodano do pożywienia czynniki powodujące raka przełyku, żadna z nich nie zachorowała! W innym badaniu, na Uniwersytecie Stanowym Penn, dr John Miller stwierdził, że u karmionych czosnkiem myszy o 70% rzadziej występował rak sutka. Również u ludzi jedzących czosnek i cebulę wykazano rzadsze występowanie różnych rodzajów raka) dowodzą, iż czosnek przeciwdziała min. rakowi:

    a. piersi i sutka,

    b. przełyku,

    c. jelita,

    d. prostaty.

Czosnek, ale także cebula, blokują przemianę komórek, które prowadzą do nowotworu, a nawet mogą niszczyć komórki rakowe.

 

Na robaki i drożdżaki:

- zwalcza choroby pasożytnicze np. owsiki.

 

Układ pokarmowy:

- wspomaga proces trawienia,

- korzystnie wpływa na pracę wątroby- regeneruje,

- zapobiega wrzodom żołądka,

- wspomaga pracę jelit i chroni przed wzdęciami.

 

 

Jak stosować czosnek:

Świeże ząbki czosnku ściera się, kroi lub miażdży (i odstawia na 10 min, aby uwolniła się lecznicza substancja-allicyna). Czosnek można spożywać z dodatkiem mleka, miodu, masła, oliwy lub cytryny. W celach leczniczych zawsze surowy, ponieważ po obróbce termicznej traci wartości lecznicze.

 

Stosując czosnek profilaktycznie należy:

- codziennie spożywać 2 do 3 ząbków.

 

Dla pozbycia się ostrego  zapachu czosnku z ust ( jedno z poniższej listy powinno wystarczyć):

- zjedz świeżej natki pietruszki lub kilka listków mięty, tymianku, czy selera, 

- żuj kmin lub goździki,

- popij jogurtem, mlekiem,

- wypij kieliszek czerwonego wina,

- zjedz jabłko,

- rozgryź ziarenko palonej kawy.

 

Źródło:

1. http://www.nowotwor.zdrowe.com.pl/nowotwor-pokarmy.html

2. Natura i Ty, nr 1-2 (91-92) styczeń-luty 2016.

bottom of page