Dyniowe smoothie
31 października 2020
Kiedy masz ochotę na deser, np. ciasto dyniowe, ale nie masz czasu na pieczenie, sięgnij po poniższy przepis.. Smakuje jak dyniowe ciasto tylko bez pieczenia. Jest zdrowe, odżywcze i pyszne.
Mleko migdałowe - jest bardzo niskokaloryczne. Ma znacznie mniej kalorii niż mleko krowie, mimo faktu, że migdały są bogate w kalorie i tłuszcz. Jednak ze względu na sposób przetwarzania mleka migdałowego w gotowym produkcie znajduje się tylko niewielka część migdałów. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które chcą zmniejszyć kalorie i schudnąć.
Jedna filiżanka (240 ml) niesłodzonego mleka migdałowego zawiera około 30–50 kalorii, podczas gdy taka sama ilość pełnego mleka zawiera 146 kalorii. Oznacza to, że mleko migdałowe zawiera 65–80% mniej kalorii. W 100 ml dostarcza 24 kcal. Zawiera niewiele białka oraz tłuszczu i bardzo mało węglowodanów. Mleko migdałowe nie zawiera laktozy, czyli cukru mlecznego. Jest źródłem witaminy D, E, a także B2 i B12. Te domowej produkcji nie zawierają wit. D, którą w mlekach "sklepowych" dodają w trakcje produkcji (1 ). Możesz użyć każdego innego mleka.
Banan, najlepiej mrożony, zawiera wszystkie najważniejsze witaminy - A, C, E, K oraz te z grupy B. Nie brakuje w nich także błonnika oraz składników mineralnych - magnezu, fosforu i wapnia. Jednak najwięcej mają potasu. Jeśli nie jesteś fanem bananów, nie bój się! Jego smak jest niewyczuwalny po zmieszaniu go z innymi składnikami.
Mrożone banany są najlepsze do smoothie, ponieważ dodają najwspanialszej tekstury i bazy do smoothie.
Przyprawa do ciasta dyniowego: jeśli nie masz kupionej w sklepie mieszanki przypraw do ciasta dyniowego, możesz przygotować własną przyprawę korzystając z naszego domowego przepisu na przyprawę do ciasta dyniowego.
Purée z dyni: Możesz użyć dowolnego przecieru z dyni w tym przepisie, z puszki lub świeżego.
Masło migdałowe: Smak masła migdałowego doskonale uzupełnia to smoothie! Możesz jednak zastąpić je innym wybranym masłem orzechowym.
Może Cię zainteresować:
Dyniowe smoothie
SKŁADNIKI:
-
1 mrożony banan (~ 100g),
-
1 szklanka mleka migdałowego,
-
1 łyżeczka przyprawy do ciasta dyniowego,
-
3 łyżki syropu klonowego,
-
1/2 szklanki purée z dyni,
-
2 łyżki masła migdałowego.
PRZYGOTOWANIE:
-
Dodaj wszystkie składniki do dzbanka blendera.
-
Blenduj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
-
Wlej do szklanki lub szklanek i udekoruj bitą śmietaną lub posyp przyprawą do ciasta dyniowego.
Uwaga narcyz!
Narcyz to osobowość naszych czasów. To ktoś pozbawiony empatii, ale bardzo czarujący.