top of page

Jak wzmocnić układ 
odpornościowy
 

25 sierpnia 2019

Praktykowanie jogi nad morzem
  • Facebook
  • Twitter
  • SoundCloud Ikona społeczna
  • YouTube

Zdrowy i silny układa odpornościowy jest nam potrzebny nie tylko w okresie pandemii, ale każdego dnia. Szczególnie w porze wzmożonego ryzyka zachorowania na grypę, przeziębienie lub alergie. Dobrze funkcjonujący układ odpornościowy odgrywa kluczową rolę w obronie naszego organizmu przed infekcjami, bakteriami, wirusami oraz grzybami. Jeśli nasz organizm jest osłabiony to może nie poradzić sobie  z czynnikami chorobotwórczymi, dlatego tak ważna jest równowaga w naszym życiu - odpowiednia dieta, ruch, sen, nastawienie psychiczne, aktywności towarzyska oraz rozwój intelektualny. 

CO POMAGA WE WZMACNIANIU ODPORNOŚCI:

Spożywanie produktów pełnowartościowych:

  • świeże owoce i warzywa. Surowe mają najwięcej witamin, wartości odżywczych, enzymów trawiennych i przeciwutleniaczy niezbędnych dla zdrowia układu odpornościowego. Dobrze żeby były ​organiczne czyli wytworzone bez jakichkolwiek dodatków chemicznych w postaci pestycydów czy nawozów sztucznych oraz niemodyfikowane genetycznie. 

  • produkty pełnoziarniste. Wybieraj mąkę pełnoziarnistą oraz pieczywo z niej zrobione. Zwykła, biała mąka zawiera w sobie dużo skrobi, która nie jest dobra ani zdrowa dla naszego organizmu. Biała mąka ma dużą zdolność pęcznienia, a skrobia stanowi elementem klejów. Dlatego mąka w połączeniu z wodą tworzy pewnego rodzaju "klej", który utrudnia proces trawienia. Natomiast mąką pełnoziarnistą bogata jest w błonnik, która wspomaga trawienie i spowalnia przyswajanie cukrów, co wpływa korzystnie na naszą przemianę materii i figurę. Mąka pełnoziarnista zawiera także mniej kalorii, na 100 g produktu przypada 348 kalorii, natomiast zwykła biała mąka przemysłowa to około 362 kalorii na 100 g produktu.

  • egzogenne kwasy tłuszczowe. Są to niezbędne tłuszcze do wzrostu i funkcjonowania komórek. Znajdziesz je w: roślinach strączkowych, orzechach, nasionach oraz tłustych rybach takich jak łosoś (najlepiej z dzikiej hodowli), makrela, sardynki czy tuńczyk. 

  • spożycie płynów. Pij co najmniej osiem szklanek wody, naturalnych soków  (niedosładzanych) lub ziołowych herbatek. Jeśli spożywasz za mało płynów możesz odczuwać, ból głowy, zatwardzenie, utratę elastyczności skóry, zwiększone poczucie głodu.

 

Ruch​.

Ciało lubi ruch. Wybierz aktywność fizyczną najlepszą dla siebie. Może to być spacer, jogging, pływanie, siłownia, tenis, rower, ćwiczenia w domu... Ty decydujesz ważne, abyś nie zapomniał o tym, żeby codziennie zapewnić sobie ruch.

WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zaleca aby:

 

Dzieci i młodzież (5 - 17 lat): 

  • ​Powinien wykonywać codziennie co najmniej 60 minut umiarkowanej do intensywnej aktywności fizycznej.

  • Aktywność fizyczna w ilościach większych niż 60 minut dziennie zapewni dodatkowe korzyści zdrowotne.

  • Powinny obejmować działania wzmacniające mięśnie i kości, co najmniej 3 razy w tygodniu.

Dla zdrowej osoby dorosłej (18–65 lat):

  • 30 minut umiarkowanej aktywności fizycznej przez 5 dni w tygodniu

lub

  • 20 minut bardzo intensywnej aktywności fizycznej przez 3 dni w tygodniu; takiej, która uwzględnia 2 lub 3 razy w tygodniu ćwiczenia zwiększające siłę mięśni i wytrzymałość;

 

Osoby powyżej 65. roku życia:

  • Powinienny wykonywać co najmniej 150 minut aktywności fizycznej o umiarkowanej intensywności w ciągu tygodnia lub co najmniej 75 minut aktywności fizycznej o dużej intensywności w ciągu tygodnia lub równoważne połączenie aktywności o umiarkowanej i intensywnej intensywności.

  • Dodatkowe korzyści zdrowotne powinny zwiększyć aktywność fizyczną o umiarkowanym natężeniu do 300 minut tygodniowo lub równoważnie.

  • Osoby o słabej mobilności powinny wykonywać aktywność fizyczną, aby poprawić równowagę i zapobiec upadkom, 3 razy w tygodniu lub więcej.

  • Działania wzmacniające mięśnie powinny być wykonywane z udziałem głównych grup mięśni, 2 razy w tygodniu lub więcej.

 

Jednocześnie we wszystkich grupach wiekowych zaleca się:

  • zminimalizować, do maksimum 2 godzin dziennie, czas spędzany w pozycji siedzącej (przed ekranem TV, komputerem itp.).

Medytacja, ćwiczenia oddechowe. 

Spokojny umysł to zdrowe ciało. Kiedy masz natłok myśli, trudno jest Ci zasnąć. Jesz dużo, lub wcale. Cały Twój organizm postawiony jest w stan gotowości... a to nie sprzyja układowi odpornościowemu. Wybierz aktywność, która pozwali Ci wyciszyć i uspokoić umysł.  

Sen.

W trakcje snu nasz organizm regeneruje się i odpoczywa. Jego niedobór skutkuje rozdrażnieniem, gorszą zdolnością do skupianiu się na problemach lub rozwiązywaniu ich. U dzieci, które śpią za mało obniża się poziom inteligencji. 

Warto pamiętać, że ważna jest nie tylko ilość, ale i jakość snu i to co zalecają lekarze medycyny wchodu- dorosły człowiek powinien chodzić spać między 21:30 a 23:00, gdyż godziny snu do północy mają ogromy wpływ na samopoczucie i stopień wyspania.

ZIOŁA.

Możesz też wspierać się ziołami, które wzmacniają organizm: traganek, goździki, jeżówka, kwiat i owoc bzu, czosnek, żeń-szeń, zielona herbata, lukrecja, kurkuma, tymianek, dziurawiec, melisa lekarska, imbir lekarski. 

CZEGO JAK NAJMNIEJ:

  • nieorganiczne mięso. W trakcje hodowli przemysłowej zwierzęta karmione są różnej jakości paszą, często modyfikowaną genetycznie. Podawane im są antybiotyki i hormony steroidowe, które razem z mięsem trafiają na nasze talerze, a następnie do naszego organizmu. Taki miks chemii osłabia nas organizm. 

  • nadmiar tłuszczy. Unikaj tłuszczy zwierzęcych, który może przyczynić się do osłabienia odporności organizmu.

  • antybiotyki i kortykosteroidy (hormony steroidowe). Leki tego typu w niektórych przypadkach ratują życie, ale ich nadużywanie może osłabiać układ odpornościowy i prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, takich jak: cukrzyca, obrzęki, otyłość, utratę wapnia z kości i wtórną osteoporozę.   

 

CZEGO CAŁKOWICIE UNIKAĆ: 

  • cukru. Cukier pomimo dobrego smaku jest szkodliwy dla naszego organizmu. Uszczupla zasoby witamin i składników mineralnych, osłabia układ odpornościowy i sprzyja rozwojowi infekcji grzybiczych. 

  • alkohol. Choć niektórzy badacze uważają, że czerwono wino ma dobry wpływ na nasze zdrowie, to jednak nie zalecają picia go w nadmiarze. Alkohol osłabia nasz układ odpornościowy.

  • sztuczne dodatki do żywności oraz pestycydy.  Często występują w żywności nieorganicznej powodując nie tylko osłabienie naszego organizmu, ale narażają nas na wystąpienie różnych chorób.

  • produkty rafinowane przetworzone lub konserwowe oraz napoje gazowane. Produkty te zaburzają równowagę składników mineralnych w naszym organizmie.

  • margaryna, sosy sałatkowe, oraz oleje do gotowania.

  • produktów, na które masz alergie lub nietolerancje pokarmową. Takim produktami mogą być: nabiał, gluten, produkty kukurydziane, jaja, pomarańcze, truskawki, wieprzowina, pomidory, kawa, herbata, orzeszki ziemne i czekolada. Jeśli czasami czujesz się niedobrze po zjedzeniu jakiś produktów, ale nie wiesz, który źle na Ciebie wpływa wypróbuj dietę eliminacyjną

 
 

Może Cię zainteresować:
bottom of page