Mojito
2 lipca 2022
Mojito to bardzo znany i powszechnie lubiany drink na świecie.
Według legendy pierwowzór mojito wywodzi się z Kuby. Tam w połowie XVI wieku Francis Drake, dla jednych miejscowy pirat dla innych wielki żeglarz i korsarz, najchętniej pijał drinka powstałego na bazie Tafii, do której dodawał cukier i limonkę. Tafia powstała przypadkowo. Ludzie zauważyli, że gęsta słodka melasa – uboczny produkt uzyskiwany podczas produkcji cukru – pozostawiony w cieple zaczyna szybko fermentować, nabierając charakterystycznego spirytusowego zapachu. Otrzymywany w ten sposób alkohol nadawał się do spożycia, dawało jednak uboczny efekt – silny ból głowy pojawiający się natychmiast po spożyciu. Ktoś wpadł na pomysł poddania trunku prostej destylacji, co pozwoliło w istotny sposób polepszyć jakość napoju. W ten sposób powstała tafia – prymitywny wariant rumu, bardzo rozprzestrzeniony w środowisku afrykańskich niewolników i biednych ludzi.
Dzisiejszy rum najprawdopodobniej powstał na Barbadosie, gdzie ulepszono procedurę wytwarzania tego trunku.
W XIX wieku Tafię w drinku z cukrem i limonką zastąpiono dzisiejszym, szlachetnym rumem i tak powstało MOJITO.
Swoją sławę mojito zawdzięcza Angelowi Martinezowi, który w 1942 roku otworzył bar ,,La Bodeguita del Medio” - jeśli będziesz kiedyś na Kubie i będziesz chciał odwiedzić bar tu jest adres Empedrado No. 207, La Habana Vieja - to właśnie w tym barze pił go i uwielbiał Ernest Hemingway.
Pamiętaj żeby zawsze podawać jedzenie gdy serwujesz alkoholowe koktajle. Idealne nadają się do tego tapasy. Jedzenie nie tylko jest świetnym towarzyszem dla alkoholu, ale także odgrywa podstawową rolę w jego wchłanianiu.
Może Cię zainteresować:
Ostrygi uważane są za afrodyzjak i często pojawiają się na romantycznych kolacjach w towarzystwie szampana.
Fondue czekoladowe.
Czekolada zawiera co najmniej kilka składników odpowiadających za jej zmysłowe właściwości,
Mule w białym winie i pomidorach.
Małże od wieków uznane są za afrodyzjaki. Wszystko za sprawą zawartych w nich minerałów - cynku i selenu
Mojito
SKŁADNIKI:
-
40 ml białego rumu,;
-
20 ml syropu cukrowego lub 2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego),
-
6 listków mięty,
-
połówki limonki,
-
40 ml wody gazowanej,
-
kruszonego lodu.
PRZYGOTOWANIE KOKTAJLU:
-
Pokrój limonkę na cztery części i włóż do szklanek.
-
Wrzuć listki mięty i ugniataj z kawałkami limonki tak, by w szklance pojawił się sok.
-
Dodaj 2 łyżeczki brązowego cukru lub syropu.
-
Wlej 40 ml rumu do każdej szklanki.
-
Dodaj wodę gazowaną i kruszony lód.
Możesz zrobić wersję bezalkoholową pomijając dodanie rumu.