KURKUMA
właściwości i zastosowanie
KURKUMA
Roślina spokrewniona z imbirem. Pochodzi z południowo -wschodniej Azji. Długie kłącza przypominają imbir, ale są cieńsze, bardziej okrągłe i mają jasnopomarańczowy kolor.
Części lecznicze:
Korzeń.
Właściwości lecznicze:
-
przeciwutleniające,
-
przeciwzapalne,
-
przeciwdziałające rozwojowi mikroorganizmów,
-
przeciwbakteryjne,
-
przeciwgrzybiczne,
-
przeciwwirusowe,
-
przeciwkrzepliwe,
-
przeciwbólowe,
-
antydepresyjne,
-
przeciwlękowe,
-
obniżające poziom cholesterolu,
-
zmniejszające ból mięśni po ćwiczeniach,
-
przyśpieszające gojenie ran,
-
przeciwskurczowe,
-
ochronne dla komórek wątroby,
-
zwiększające produkcje i przepływ żółci.
Zastosowanie dla organizm:
-
Uważa się, że kurkuma hamuje rozwój nowotworów jelita grubego, żołądka (1) i piersi (2).
-
Wspomaga leczenie zapalenia wątroby, mdłości oraz zaburzeń ze strony układu pokarmowego.
-
Pomocna dla osób bez woreczka żółciowego.
-
Pobudza aktywność insuliny i ogranicza możliwość wystąpienie udaru.
-
Wspomaga leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów.
-
Wspomaga leczenie nowotworów, drożdżycy, AIDS, choroby Leśniowskiego-Crohna.
-
Pomocna przy walce z wypryskami.
Zastosowanie w kosmetykach:
-
Kurkuma jest bogata w antyoksydanty, które spowalniają uszkodzenia komórek.
-
Stosowana jest jako środek złuszczający skórę i poprawiający jej wygląd.
-
Pomaga w stanach zapalnych skóry, takich jak trądzik, suchość skóry, łuszczyca i egzemy.
-
Zmniejsza przebarwienia i wyrównuje koloryt skóry.
-
Wspomaga walkę ze zmarszczkami i procesem starzenia się skóry (5).
Zastrzeżenie:
Ten wpis służy celom informacyjnym i edukacyjnym. Nie jest to porada lekarska.