top of page

Lemoniada czosnkowa

  • Facebook
  • Twitter
  • SoundCloud Ikona społeczna
  • YouTube
Lemonade. Drink with fresh lemons. Lemon

Czosnek to genialny sprzymierzeńca w walce z infekcjami. Szczególnie jesienią i zimą, gdy wirusy i bakterie atakują nas i często zapadamy na grypy lub przeziębienia.

Nie oszukujmy się czosnek ma intensywny smak i zapach więc nie wszyscy go lubią dlatego jedną z metod oszukania podniebienie jest ukrycie go w lemoniadzie.

Można oczywiście jeść czosnek w starym stylu na ciemnym chlebie z masłem i solą. Na słodko- dokładnie posiekany ząbek czosnku z łyżką miodu lub przyrządzić lemoniadę.

Lemoniada czosnkowa 

SKŁADNIKI:

  • 1 litr wrzątku;

  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku polskiego,

  • sok z 1 cytryny,

  • miód do smaku ( prawdziwy miód, najlepiej kupiony w sprawdzonym miejscu) gryczany lub lipowy, malinowy lub spadziowy te miody najlepiej nadają się przy przeziębieniach i infekcjach dróg oddechowych.

POSTĘPOWANIE:

  1. Czosnek zalej wrzątkiem, przykryj i pozostaw do przestudzenia tak aby woda z czosnkiem nie była cieplejsza niż 40 st. C

  2. Dodaj miód i cytrynę. Jeśli miód rozpuszczasz w temperaturze wyższej niż 40 st. C traci on swoje wartości odżywcze i staje się zwykłym słodzikiem.

Przepis pochodzi z książki: Ewa Kozioł, Wyrzuć chemię z domu, Znak, Kraków 2016 

bottom of page