Lemoniada czosnkowa
Czosnek to genialny sprzymierzeńca w walce z infekcjami. Szczególnie jesienią i zimą, gdy wirusy i bakterie atakują nas i często zapadamy na grypy lub przeziębienia.
Nie oszukujmy się czosnek ma intensywny smak i zapach więc nie wszyscy go lubią dlatego jedną z metod oszukania podniebienie jest ukrycie go w lemoniadzie.
Można oczywiście jeść czosnek w starym stylu na ciemnym chlebie z masłem i solą. Na słodko- dokładnie posiekany ząbek czosnku z łyżką miodu lub przyrządzić lemoniadę.
Lemoniada czosnkowa
SKŁADNIKI:
-
1 litr wrzątku;
-
2 zmiażdżone ząbki czosnku polskiego,
-
sok z 1 cytryny,
-
miód do smaku ( prawdziwy miód, najlepiej kupiony w sprawdzonym miejscu) gryczany lub lipowy, malinowy lub spadziowy te miody najlepiej nadają się przy przeziębieniach i infekcjach dróg oddechowych.
POSTĘPOWANIE:
-
Czosnek zalej wrzątkiem, przykryj i pozostaw do przestudzenia tak aby woda z czosnkiem nie była cieplejsza niż 40 st. C
-
Dodaj miód i cytrynę. Jeśli miód rozpuszczasz w temperaturze wyższej niż 40 st. C traci on swoje wartości odżywcze i staje się zwykłym słodzikiem.
Przepis pochodzi z książki: Ewa Kozioł, Wyrzuć chemię z domu, Znak, Kraków 2016
Latem rewelacyjnie sprawdzają się owocowe koktajle. Ożeżwiające margarity są doskonałym wyborem.