top of page

Mimosa

26 sierpnia 2020
  • Facebook
  • Twitter
  • SoundCloud Ikona społeczna
  • YouTube
Low alcohol cocktail mimosa with orange

Mimosa to kolejny bardzo znany i powszechnie lubiany koktajl na bazie wina musującego.Nazwę zawdzięcza żółtemu kolorowi, podobnie jak kwiaty mimozy. 

Najprawdopodobniej powstał w 1925 roku w hotelu Ritz Paris Frank Meier w Paryżu. Ciekawostką jest fakt, iż trochę wcześniej podobny koktajl serwowano w londyńskim Buck’s Club, jednak tam nosił on nazwę Buck’s Fizz. Najlepsza Mimosa jest ze świeżo wyciskanego soku z pomarańczy, oryginał wymagał soku z połowy owocu. 

We Włoszech Mimosa traktowana jest jako aperitif, zaś w pozostałych krajach najczęściej podaje się ją podczas brunchu lub na weselach. Jest to koktajl lekki i idealny na upalne lato. 

Pamiętaj żeby zawsze podawać jedzenie gdy serwujesz alkoholowe koktajle. Idealne nadają się do tego tapasy.  Jedzenie nie tylko jest świetnym towarzyszem dla alkoholu, ale także odgrywa podstawową rolę w jego wchłanianiu. 

Może Cię zainteresować:
Oysters.jpg

Ostrygi uważane są za afrodyzjak i często pojawiają się na romantycznych kolacjach w towarzystwie szampana.

chocolate fondue with fruits assortment
Fondue czekoladowe.

Czekolada zawiera co najmniej kilka składników odpowiadających za jej zmysłowe właściwości,

Tomato soup with seafood. Mussels, clams
Mule w białym winie i pomidorach.

Małże od wieków uznane są za afrodyzjaki. Wszystko za sprawą zawartych w nich minerałów - cynku i selenu

Mimosa

 

SKŁADNIKI:

  • 80 -150 ml wina musującego;

  • 60 ml świeżego soku z pomarańczy.  

opcjonalnie:

  • 7ml likieru Cointreau

PRZYGOTOWANIE KOKTAJLU:

  1. Wlej sok z pomarańczy do kieliszka. 

  2. Powoli dolej wino musujące.

  3. Kieliszek możesz udekorować plastrem pomarańczy.

Pamiętaj, żeby wino musujące i sok pomarańczowy były schłodzone. 

Mała ściągawka z etykiet na butelkach win musujących:

  1. brut nature (bardzo wytrawne)

  2. extra brut 

  3. brut - Jest to typowa pozycja przeznaczona na aperitif lub do łączenia z jedzeniem. Przeważnie jest lekko wytrawna co odpowiada osobom o różnych preferencjach smakowych. 

  4. extra dry, extra sec, extra seco

  5. dry, sec, seco - to wersja półsłodka. W przypadku wina niemusującego oznacza wytrawne, ale na butelce szampana będzie wskazywało na wino z wyraźne wyczuwalną słodyczą.

  6. demi sec, semi seco 

  7. doux, sweet, dulce (wino słodkie)

Więcej koktajli:

bottom of page