Mleko z migdałów ziemnych.
4 styczeń, 2017

Mleko z migdałów ziemnych - tigernut, chufa, owoce
cibory jadalnej.
Jeśli masz alergię na produkty mlecze, albo ze względów ideologicznych unikasz mleka zwierzęcego koniecznie spróbuj zrobić w domu mleko z migdałów ziemnych. Jest pyszne, zdrowe i pełne wartości odżywczych, co więcej migdały ziemne nie uczulają jak orzechy ponieważ nie są to orzechy lecz bulwy. Migdały ziemne wywodzą się ze starożytnego Egiptu, mają słodki, migdałowo-kokosowy posmak i zaliczane są do „superfoods”. Superfoods to produkty, które zawierają niezbędne do zachowania zdrowia i urody witaminy, minerały, cenne tłuszcze, antyoksydanty oraz białka. Produkty te pomagają w naturalny sposób pokonać zmęczenie i zły nastroju, a jeśli zastosujemy je w codziennej diecie, nasz organizm będzie prawidłowo odżywiony i odporny na choroby.
Migdały ziemne są bogate w:
-
błonnik pokarmowy,
-
białko,
-
witaminę E,
-
witaminę C,
-
miedź,
-
żelazo,
-
magnez,
-
mangan,
-
fosfor,
-
potas,
-
cynk,
-
naturalne cukry,
-
kwasy omega 6,
-
są bezglutenowe,
-
są pozbawione alergenów, które zawierają orzechy ponieważ mimo podobnej struktury nie są orzechami lecz bulwami.

Mule w białym winie i pomidorach.
Najczęściej czytane:
Mleko z migdałów ziemnych
SKŁADNIKI:
-
200 g migdałów ziemnych;
-
0,5 l przegotowanej lub mineralnej wody - gorącej;
-
naczynie, w którym zmieszczą się migdały i 0,5l wody;
-
blender.
SPOSÓB POSTĘPOWANIA:
-
Wypłucz migdały.
-
Wypłukane migdały umieść w naczyniu, zalej gorącą wodą (0,5l) i pozostaw na noc.
-
Na drugi dzień wszystko dokładnie zblenduj. Jeśli jest za gęste dodaj wodę.
-
Przecedź przez gęste sito.
Zastrzeżenie:
Ten wpis służy celom informacyjnym i edukacyjnym. Nie jest to porada lekarska.