top of page
Moringa Leaves.jpg

MORINGA cudowne drzewo

MORINGA olejodajna (Moringa oleifera) nazywana też drzewem chrzanowym.

 

"Eksperci uważają moringę za „najważniejszą roślinę w historii ludzkości”, ponieważ jej liście zawierają wszystkie wysoko skoncentrowane składniki odżywcze, których brakuje osobom niedożywionym lub stosującym niewłaściwą dietę. Kto spożywa moringę, ten nie musi już łamać sobie głowy optymalnym zaopatrzeniem organizmu w składniki odżywcze." 

                                                                                                                                                  dr Günter Harnisch

=

                                                 Witamina A

                                                         Witamina B1

                                                              Witamina B2

                                                                   Witamina B3

                                                                      Witamina C

                                                                     Witamina E

                                                                   Białko

                                                               Cynk

                                                          Fosfor

                                             Kwas foliowy

                                   Magnez

                          Miedź               

                  Potas

           Wapń

     Chrom

Żelazo

Moringa jest niesamowitą rośliną, wykorzystywaną w leczeniu wielu schorzeń. Ma imponujący zakres zastosowań leczniczych o wysokiej wartości odżywczej. Różne części tej rośliny zawierają ważne minerały i są dobrym źródłem białka, witamin, beta-karotenu, aminokwasów i różnych fenoli (1). Jej zastosowanie lecznicze jest wszechstronne (2), także związane z układem nerwowym (3).

 

 

Ta niesamowita roślina w liściach zawiera, w porównaniu do innych produktów o takiej samej masie:

 

  • więcej białka niż soja;

  • więcej witaminy C niż pomarańcze (np. 100 g sproszkowanych liści zawiera 200 mg witaminy C); 

  • więcej witaminy A niż marchew;

  • więcej magnezu niż proso brązowe;

  • więcej wapnia niż mleko;

  • więcej żelaza niż szpinak;

  • więcej potasu niż banany; 

  • więcej witamin B1 i B2 niż drożdże;

  • więcej polifenoli niż czerwone wino;

  • więcej kwasu foliowego niż wątróbka cielęca;

  • więcej witaminy E niż kiełki pszenicy;

  • więcej substancji włóknistych niż pełnoziarniste produkty pszenne;

  • więcej aminokwasów esencjonalnych niż jajka pochodzące z ekologicznej hodowli (4).

                                                                                                                   

Liście moringi zawierają:

Świeże

4 razy więcej  witaminy A niż marchew,

7 razy więcej Witaminy C niż pomarańcza, 

4 razy więcej wapnia niż mleko,

3 razy więcej potasu niż banany,

         3/4          żelaza  szpinaku,

2 razy więcej białka niż jogurt.

Suche

10 razy więcej witaminy A niż w marchew,

        1/2              witaminy C pomarańczy,

17 razy więcej  wapnia niż mleko,

15 razy więcej potasu niż banany,

25 razy więcej żelaza niż szpinak,

9 razy więcej białka niż jogurt.

Do tej pory naukowcy zidentyfikowali w morindze następujące składniki o działaniu leczniczym:

 

  • 26 substancji o działaniu przeciwzapalnym,

  • 46 antyoksydantów,

  • dużą zawartość wysokiej jakości kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, omega-6 i omega-9 oraz chroniących serce średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych,

  • najwyższą zawartość chlorofilu spośród wszystkich roślin,

  • ważne dla funkcjonowania układu odpornościowego związki - zeatynę (substancję umożliwiającą przyswajanie witamin i minerałów) i salvestrol ( związek odpowiadający za zwalczanie infekcji),

  • dużą ilość izoflawonów (większa niż w soi i produktach sojowych), działają jak estrogeny i pomagają łagodzić dolegliwości związane z menopauzą (4).

 

 

Wprowadzając 

moringę do swojej codziennej diety:

 

1. spowalniasz procesy starzenia się organizmu (dzięki hormonowi DHA),

 

2. wyrównujesz gospodarkę hormonalną (szczególnie przydatne dla kobiet w okresie menopauzy), 

 

3. zmniejszasz ryzyko zachorowania na raka,

 

4. zwalczasz stany zapalne,

 

5. zapobiegasz chorobom serca, nowotworom prostaty i jelita grubego (dzięki związkom

obniżającym poziom lipidów we krwi); 

 

6. wspomagasz pracę mózgu (składniki moringi poprawiają nastrój),  

 

7. zapobiegasz chorobie Alzheimera (dzięki zeatynie),

 

8. normalizujesz poziom glukozy we krwi (dzięki zawartości beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny),

 

 

 

W Polsce trudno o świeże liście moringi dużo łatwiej kupić suszone, sproszkowane lub moringę w kapsułkach. Suszone liście można dodawać do potraw jak zioła lub parzyć herbatę. Proszek świetnie łączy się np. z koktajlami. Natomiast kapsułki łyka się jak pigułki. Jeśli uda ci się zdobyć swieże liście możesz z nich zrobić sałatkę.

 

Olej z moringi (nazywany także olejem behenowym) można stosować zewnętrznie w celach kosmetycznych, do leczenia ran i uszkodzeń skóry lub nakładać na włosy. Zapobiega wypadaniu włosów, wzmacniając ich cebulki. Pomaga w walce z łupieżem. Najlepiej przed umyciem włosów nasmarować je olejem, zawinąć ręcznikiem i po 30 minutach umyć. 

 

Badania na szczurach i myszach (5) pokazały, że olej z nasion moringi ma właściwości do regeneracji wątroby i może być stosowany w kuracjach leczniczych. 

Świetnie smakuje w sałatkach. Zawsze wybieraj ten tłoczony na zimno.  

 

 

JAK STOSOWAĆ?

Kuracja moringą wg dr Gunter Harnisch dla osób z niedoborem witamin i składników mineralnych trwa sześć tygodni.

 

  • W ciągu pierwszych trzech dni należy zażywać 1 łyżeczkę sproszkowanej moringi rano i wieczorem. Najlepiej zmieszać ją z jogurtem lub twarożkiem.  Podana ilość odpowiada około 8 mg.

 

  • Po trzech dniach należy zwiększyć dawkę moringi, zażywając dwa razy po jednej czubatej łyżce proszku, co odpowiada około 15 g. 

 

  • Po upływie sześciu tygodni wystarczy przyjmować, w celach profilaktycznych, po 1 pełnej łyżeczce moringi rano i wieczorem. Dzięki temu podtrzymasz działanie kuracji.

Zastrzeżenie:

Ten wpis służy celom informacyjnym i edukacyjnym. Nie jest to porada lekarska. Pamiętaj, że źle dawkowane zioła i lecznicze produkty roślinne, mogą być szkodliwe.

Zanim zaczniesz stosować skonsultuj się ze swoim lekarzem. 

bottom of page