Mule w białym winie i pomidorach.
Małże od wieków uznane są za afrodyzjaki. Wszystko za sprawą zawartych w nich minerałów - cynku i selenu, które świetnie wpływają na płodność i sprawność seksualną.
Przyrządzanie małży może wydawać się trudne. Nic bardziej mylnego, choć przygotowanie ich jest trochę pracochłonne. Gdy zdecydujemy się na małże należy pamiętać o kilku zasadach:
-
Gdy kupujemy je świeże należy je dokładnie oczyścić.
-
Zwróć uwagę, czy skorupki są otwarte – jeżeli tak, oznacza to, że są nieświeże.
-
Inaczej jest po ugotowaniu. Gdy po wyciągnięciu z gotowania omułki nie otworzą się, nie powinniśmy ich jeść.
-
Mule i małże przechowujemy w lodówce w opakowaniu, w której
zostały kupione. Po zakupie najlepiej przyrządzić je od razu,
ale mogą też poleżeć w lodówce przez 2-3 dni (pamiętaj, że im
dłużej je przechowujesz tym więcej z nich będzie martwych i nie
nadających się do zjedzenia).
Absolutnie nie należy przekładać muli po zakupie do miski
z wodą! Jeśli wyjmiesz je z opakowania , w którym kupiłeś to od razu
oczyść, i gotuj.
Świeże mule najlepiej kupić na rybnych targach lub w sprawdzonych sklepach rybnych, w których nie sprzedadzą nam starego, a w tym przypadku, martwego towaru.
Mule w białym winie i pomidorach
SKŁADNIKI (na dwie porcje):
-
1 kg świeżych muli - małży,
-
2 małe szalotki lub 1 cebula,
-
2 ząbki czosnku,
-
4 łyżki oliwy z oliwek,
-
1 puszka krojonych pomidorów w zalewie, bez skórki,
-
10 pomidorków koktajlowych,
-
1 szklanka białego wina,
-
sól i świeżo zmielony pieprz
dodatkowo:
-
możesz podać świeże bagietki albo grzanki czosnkowe posmarowane masłem lub oliwą,
-
do dekoracji użyć liście bazylii, natki pietruszki lub rukwii wodnej,
-
a jeśli lubisz aromatyczną lub ostrą kuchnię możesz dodać przyprawę chili, oregano lub tymianek (dowolnie).
PRZYGOTOWANIE:
-
Mule opłucz pod bieżącą wodą, zeskrob narośla (wyglądające jak małe muszelki i przyklejony "mech" - to dzięki niemu mule trzymają się skał) . Uszkodzone muszle wyrzuć. Otwartymi muszlami postukaj w blat stołu i jeśli się nie zamkną wyrzuć - znaczy, że są martwe, nie świeże i możesz się zatruć. Każdą muszelkę wyszoruj szczoteczką, a następnie dokładnie opłucz i odłuż na durszlak.
-
Obierz szalotki i czosnek, pokrój na cienkie plasterki.
-
W dużej, głębokiej patelni lub rondlu, na średnim ogniu podgrzej oliwę, zeszkli szalotki i czosnek.
-
Następnie wlej wino, a za chwilę rozdrobnione pomidory z puszki.
-
Dopraw solą i pieprzem. Dodaj część tymianku, natki, chili - zgodnie z upodobaniami.
-
Gotuj kilka minut.
-
W tym czasie przekrój pomidorki koktajlowe na pół i wrzuć do garnka.
-
Poczekaj, aż wywar zagotuje się i dodaj mule, przykryj, zwiększyć ogień i gotuj aż mule się otworzą, co może zająć około 6 minut. Od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, aby wymieszać mule.
-
Wyłóż na talerze. Posyp zielonymi listkami bazylii, natki lub rukwi wodnej.
-
Podawaj że świeżym, jasnym pieczywem lub grzankami, maczając je w sosie pomidorowym.