top of page
Tomato soup with seafood. Mussels, clams
  • Facebook
  • Twitter
  • SoundCloud Ikona społeczna
  • YouTube

Mule w białym winie i pomidorach.

Małże od wieków uznane są za afrodyzjaki. Wszystko za sprawą zawartych w nich minerałów - cynku i selenu, które świetnie wpływają na płodność i sprawność seksualną. 

Przyrządzanie małży może wydawać się trudne. Nic bardziej mylnego, choć przygotowanie ich jest trochę pracochłonne. Gdy zdecydujemy się na małże należy pamiętać o kilku zasadach:

  1. Gdy kupujemy je świeże należy je dokładnie oczyścić.

  2. Zwróć uwagę, czy skorupki są otwarte – jeżeli tak, oznacza to, że są nieświeże.

  3. Inaczej jest po ugotowaniu. Gdy po wyciągnięciu z gotowania omułki nie otworzą się, nie powinniśmy ich jeść.

  4. Mule i małże przechowujemy w lodówce w opakowaniu,  w której

zostały kupione. Po zakupie najlepiej przyrządzić je od razu,

ale mogą też poleżeć w lodówce przez 2-3 dni  (pamiętaj, że im 

dłużej je przechowujesz tym więcej z nich będzie martwych i nie

nadających się do zjedzenia).

 

Absolutnie nie należy przekładać muli po zakupie do miski

z wodą! Jeśli wyjmiesz je z opakowania , w którym kupiłeś to od razu

oczyść, i gotuj.

Świeże mule najlepiej kupić na rybnych targach lub w sprawdzonych sklepach rybnych, w których nie sprzedadzą nam starego, a w tym przypadku, martwego towaru. 

Fresh mussel on white background, Isolat

Mule w białym winie i pomidorach

SKŁADNIKI (na dwie porcje):

  • 1 kg świeżych muli - małży,

  • 2 małe szalotki lub 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,

  • 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie, bez skórki,

  • 10 pomidorków koktajlowych,

  • 1 szklanka białego wina,

  • sól i świeżo zmielony pieprz

dodatkowo:

  • możesz podać świeże bagietki albo grzanki czosnkowe posmarowane masłem lub oliwą,

  • do dekoracji użyć liście bazylii, natki pietruszki lub rukwii wodnej,

  • a jeśli lubisz aromatyczną lub ostrą kuchnię możesz dodać przyprawę chili, oregano lub tymianek (dowolnie). 

PRZYGOTOWANIE: 

  1. Mule opłucz pod bieżącą wodą, zeskrob narośla (wyglądające jak małe muszelki i przyklejony "mech" - to dzięki niemu mule trzymają się skał) . Uszkodzone muszle wyrzuć. Otwartymi muszlami postukaj w blat stołu i jeśli się nie zamkną wyrzuć - znaczy, że są martwe, nie świeże i możesz się zatruć.  Każdą muszelkę wyszoruj szczoteczką, a następnie dokładnie opłucz i odłuż na durszlak.

  2. Obierz szalotki i czosnek, pokrój na cienkie plasterki.

  3. W dużej, głębokiej patelni lub rondlu, na średnim ogniu podgrzej oliwę, zeszkli szalotki i czosnek.

  4. Następnie wlej wino, a za chwilę rozdrobnione pomidory z puszki.

  5. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj część tymianku, natki, chili - zgodnie z upodobaniami.

  6. Gotuj kilka minut.

  7. W tym czasie przekrój pomidorki koktajlowe na pół i wrzuć do garnka.

  8. Poczekaj, aż wywar zagotuje się i dodaj mule, przykryj, zwiększyć ogień i gotuj aż mule się otworzą, co może zająć około 6 minut. Od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, aby wymieszać mule.

  9. Wyłóż na talerze. Posyp zielonymi listkami bazylii, natki lub rukwi wodnej. 

  10. Podawaj że świeżym, jasnym pieczywem lub grzankami, maczając je w sosie pomidorowym. 

bottom of page