ANTYBIOTYK domowy przepis
Antybiotyk - naturalny domowy przepis
Antybiotyki produkowane przez firmy farmakologiczne są dziś nadużywane. Lekarze przepisują je wielokrotnie bez sprawdzenia czy pacjent choruje z powodu bakterii czy wirusa, a to duża różnica w doborze leczenia. W efekcie apteczne farmaceutyki przestają być skuteczne. Co jakiś czas słychać doniesienia, że bakterie atakujące ludzkie organizmy uodporniły się na naszą działającą od lat broń - antybiotyk.
Warto wrócić do korzeni i sprawdzić jak możemy walczyć z bakteriami stosując znane od lat rośliny.
Chrzan - chrzan zawiera substancje antybakteryjne dzięki czemu działa na organizm równie silnie jak syntetyczne antybiotyki. W medycynie ludowej chrzan wykorzystywano w celu leczenia przeziębienia i innych infekcji górnych dróg oddechowych.
Imbir - jest bogaty w substancje przeciwzapalne i przeciwbólowe. Wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających.
Czosnek - czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego i je zwalcza. Dzieje się tak dzięki lotnym związkom siarkowym i olejkom eterycznym.
Goździki - są antyseptyczne i przeciwbólowe. Goździki złagodzą ból gardła, kaszel i udrożnią zatkany nos.
Cynamon - ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Pomaga utrzymać formę w okresach nasilonych przeziębień. Ogranicza też wzrost i rozmnażanie drożdżaków np. męczącego wielu ludzi grzyba Candida, które osłabiają nasz organizm powodując, że stajemy się podatniejsi na różne choroby.
Cytryna - zawarte w cytrynie polifenole (resweratrol, hesperytyna, rutyna, kwercetyna) i witamina C (53 mg/100 g) wspomagają układ odpornościowy i łagodzą przebieg infekcji.
Domowy antybiotyk
SKŁADNIKI:
-
150 g chrzanu
-
4 cytryny
-
3-4 cm imbiru,
-
5 ząbków czosnku,
-
5-10 goździków;
-
1/2 kory (1 łyżeczka) cynamonu na rozgrzewkę;
-
oraz składnik łączący np. olej lniany/ kokosowy/ z awokado/ konopi.
SPOSÓB POSTĘPOWANIA:
-
Chrzan, kurkumę, imbir, czosnek obierz ze skórki.
-
Z cytryn wyciśnij sok.
-
Jeśli stosujesz cynamon w korze zmiel go.
-
Wszystkie składniki zmiksuj do jednolitej konsystencji.
-
Przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce (do kilku dni).
NA ZDROWIE!
Zastrzeżenie:
Ten wpis służy celom informacyjnym i edukacyjnym. Nie jest to porada lekarska.