top of page
Healthy ingredients for immunity and ant

ANTYBIOTYK domowy przepis

Antybiotyk - naturalny domowy przepis  

 

Antybiotyki produkowane przez firmy farmakologiczne są dziś nadużywane. Lekarze przepisują je wielokrotnie bez sprawdzenia czy pacjent choruje z powodu bakterii czy wirusa, a to duża różnica w doborze leczenia.  W efekcie apteczne farmaceutyki przestają być skuteczne. Co jakiś czas słychać doniesienia, że bakterie atakujące ludzkie organizmy uodporniły się na naszą działającą od lat broń - antybiotyk.

Warto wrócić do korzeni i sprawdzić jak możemy walczyć z bakteriami stosując znane od lat rośliny.

 

Chrzan - chrzan zawiera substancje antybakteryjne dzięki czemu działa na organizm równie silnie jak syntetyczne antybiotyki. W medycynie ludowej chrzan wykorzystywano w celu leczenia przeziębienia i innych infekcji górnych dróg oddechowych.

 

Imbir -  jest bogaty w substancje przeciwzapalne i przeciwbólowe. Wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających. 

 

Czosnek - czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego i je zwalcza. Dzieje się tak dzięki lotnym związkom siarkowym i olejkom eterycznym.

 

Goździki - są antyseptyczne i przeciwbólowe. Goździki złagodzą ból gardła, kaszel i udrożnią zatkany nos. 

 

Cynamonma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Pomaga utrzymać formę w okresach nasilonych przeziębień. Ogranicza też wzrost i rozmnażanie drożdżaków np. męczącego wielu ludzi grzyba Candida, które osłabiają nasz organizm powodując, że stajemy się podatniejsi na różne choroby.

 

Cytryna - zawarte w cytrynie polifenole (resweratrol, hesperytyna, rutyna, kwercetyna) i witamina C (53 mg/100 g) wspomagają układ odpornościowy i łagodzą przebieg infekcji. 

Domowy antybiotyk

 

SKŁADNIKI:

 

  • 150 g chrzanu

  • 4 cytryny

  • 3-4 cm imbiru, 

  • 5 ząbków czosnku,

  • 5-10 goździków;

  • 1/2 kory (1 łyżeczka) cynamonu na rozgrzewkę;

  • oraz składnik łączący np. olej lniany/ kokosowy/ z awokado/ konopi.

 

SPOSÓB POSTĘPOWANIA:

 

  1. Chrzan, kurkumę, imbir, czosnek obierz ze skórki.

  2. Z cytryn wyciśnij sok.

  3. Jeśli stosujesz cynamon w korze zmiel go.

  4. Wszystkie składniki zmiksuj do jednolitej konsystencji.

  5. Przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce (do kilku dni).

 

  NA ZDROWIE!

Zastrzeżenie:

Ten wpis służy celom informacyjnym i edukacyjnym. Nie jest to porada lekarska. 

bottom of page