top of page

Negroni - włoskie apertivo.

22 sierpnia 2020
  • Facebook
  • Twitter
  • SoundCloud Ikona społeczna
  • YouTube
Delicious negroni cocktails with campari

Negroni ma charakterystyczny gorzko-słodki smak, z delikatnymi, ziołowymi nutami. Zapewne dlatego, iż należy do grupy koktajli z grupy aperitif (wł. apertivo) Jest to jeden z najbardziej popularnych zwyczajów w całych Włoszech. Aperitif to nic innego, jak drink wypijany przed głównym posiłkiem. Jego celem jest zaostrzenie apetytu, by zjeść następnie obiad bądź kolację. Nie ma mowy aby pić bez małych przekąsek nazywanych we Włoszech spuntino, a Hiszpanii tapasy.  

Historia powstania tego koktajlu sięga  1919 roku i Florencji we Włoszech. Najprawdopodobniej wtedy, w Caffe Casoni, został wynaleziony. Legenda mówi, że hrabia Camillo Negroni poprosił swojego przyjaciela, barmana Forsco Scarselliego, o wzmocnienie jego ulubionego koktajlu - Americano - poprzez zastąpienie wody sodowej  ginem. Scarselli dodał pomarańczowy dodatek zamiast cytryny, którą zwykle dostajesz do Americano, i napój wystartował. Wkrótce wszyscy przychodzili do baru na „Negroni”.

Sam Camillo Negroni był interesującą postacią. W wieku dwudziestu lat podróżował po Ameryce i przez pewien czas prowadził życie kowboja. Mieszkał także w Londynie, który, jak lubimy myśleć, ze względu na dominującą scenę dżinu, doprowadził go (być może nieumyślnie) do stworzenia jednego z najbardziej kultowych koktajli wszechczasów.

Rodzina Negroni, również, szybko skorzystała z sukcesu koktajlu, zakładając destylarnię Negroni w 1919 roku w Treviso we Włoszech, gdzie wyprodukowała gotową wersję napoju sprzedawanego jako Antico Negroni. Gorzelnia jest czynna do dziś i jest własnością nowej rodziny.

Bellini cocktail with peach isolated nea

To idealny koktajl na letnie popołudnia lub wieczory. 

Oysters.jpg

Ostrygi uważane są za afrodyzjak i często pojawiają się na romantycznych kolacjach w towarzystwie szampana.

chocolate fondue with fruits assortment
Fondue czekoladowe.

Czekolada zawiera co najmniej kilka składników odpowiadających za jej zmysłowe właściwości,

Tomato soup with seafood. Mussels, clams
Mule w białym winie i pomidorach.

Małże od wieków uznane są za afrodyzjaki. Wszystko za sprawą zawartych w nich minerałów - cynku i selenu

Może Cię zainteresować:

Negroni 

 

SKŁADNIKI:

  • 20 ml Ginu,

  • 20 ml słodkiego wermutu,

  • 20 ml Bitters (zazwyczaj Camparii),

  • skórka  z pomarańczy. 

PRZYGOTOWANIE KOKTAJLU:

  1. Wlej dżin, wermut i bitter (np. Campari) do szklanki lub shakera. 

  2. Dodaj lód i mieszaj, aż alkohole się połączą.

  3. Przecedź do szklanki i udekoruj skórką pomarańczy.

 

bottom of page