top of page

OSTRYGI a la Rockefeller

10 lutego 2020
  • Facebook
  • Twitter
  • SoundCloud Ikona społeczna
  • YouTube
Close Up Still Life of Oysters with Chee

 

Ostrygi uważane są za afrodyzjak i często pojawiają się na romantycznych kolacjach w towarzystwie szampana. Jeśli nie znasz ostryg i nie wiesz jak się do nich zabrać przeczytaj  o Ostrygach.

Jeśli szukasz jak zrobić pieczone ostrygi to poniżej zamieszczam przepis na Ostrygi a la Rockefeller, który pochodzi z książki Gordon Ramsay, " Łatwe gotowanie".

Danie o nazwie Ostrygi Rockefeler zostało po raz pierwszy przygotowane w 1899 r. przez szefa kuchni Julesa Alciatore, syna założyciela restauracji Antoine's w Nowym Orleanie. Alciatore wymyślił ten przepis ponieważ w całym mieście zabrakło francuskich ślimaków. Kiedy zamienił ślimaki na pulchne ostrygi z Gulf Shore, natychmiast zaklasnął z radości w dłonie. Przystawkę nazwano na cześć Johna Rockefellera, najbogatszego mieszkańca ówczesnych USA, najprawdopodobniej dlatego, że z powodu zielonego farszu, ostrygi przywiodły  Alciatore na myśl zielony kolor dolarów, których Rockefellerom nie brakowało.

Ostrygi Rockefeller przygotowuje się najczęściej przez zapieczenie świeżych ostryg pod pierzynką z podduszonego szpinaku i innych zielonych warzyw liściastych, okruszków chleba i parmezanu. Choć oryginalna receptura z Antoine's jest tajemnicą, ostrygi Rockefeller według autorskich przepisów są popularną pozycją menu restauracji serwujących owoce morza. Oryginalna receptura ostryg Rockefeller zawierała rzeżuchę zamiast szpinaku, który dziś często gości w tym daniu. Dokładny stosunek składników pozostał ściśle strzeżoną tajemnicą, której Alciatore odmówił wyjawienia nawet na łożu śmierci. Dziś przepis ten jest ceniony w restauracjach na całym świecie, ale ponoć najlepiej smakuje w Antoine w Nowym Orleanie, gdzie codziennie składa się setki zamówień, odkąd, ponad 100 lat temu, został wymyślony.

Najczęściej czytane:

Ostrygi a la Rockefeller

SKŁADNIKI (dla 2 osób):

  • 12 ostryg

  • 100 g masła,

  • 1 mały korzeń selera - pokrojony w cienkie paski

  • 1 plaster kopru włoskiego - posiekany

  • 2 cebule - pokrojone w cienkie krążki

  • 1 ząbek czosnku - drobno posiekany,

  • 1 łyżka posiekanej pietruszki,

  • garść liści rzeżuchy,

  • kilka kropel sosu tabasco,

  • odrobina anyżówki, 

  • 2 kromki białego chleba bez skórki

  • kawałki cytryny

PRZYGOTOWANIE: 

  1. Otwórz muszle.  

  2. Ułóż ostrygi w płytszych połówkach muszli na blasze do pieczenia i odstaw na bok. 

  3. Rozgrzej grila w piekarniku.  

  4. Rozpuść na patelni masło, aż zacznie się pienić. Dodaj koper, cebulę oraz czosnek i smaż przez 2 minuty.

  5. Następnie wrzuć pietruszkę oraz rzeżuchę i ogrzewaj jeszcze przez 2 minuty.

  6. Przełóż warzywa z patelni do robota kuchennego, dodaj sos tabasco, anyżówkę  oraz chleb i miksuj przez 30 sekund, aż chleb zabarwi się na zielono. 

  7. Łyżeczką nałóż farsz do połówek muszli. Grilluj przez 30 sekund, aż farsz się zarumieni. 

  8. Ułóż ostrygi na talerzach i podawaj z kawałkami cytryny. Jeśli zapiekałeś ostrygi w głębszych (bardziej wypukłych) części muszli, podsyp na talerz sól gruboziarnista i na niej ułóż ostrygi - nie będą się "przewracały".

Oysters.jpg
Przepisy
bottom of page