OSTRYGI a la Rockefeller
10 lutego 2020
Ostrygi uważane są za afrodyzjak i często pojawiają się na romantycznych kolacjach w towarzystwie szampana. Jeśli nie znasz ostryg i nie wiesz jak się do nich zabrać przeczytaj o Ostrygach.
Jeśli szukasz jak zrobić pieczone ostrygi to poniżej zamieszczam przepis na Ostrygi a la Rockefeller, który pochodzi z książki Gordon Ramsay, " Łatwe gotowanie".
Danie o nazwie Ostrygi Rockefeler zostało po raz pierwszy przygotowane w 1899 r. przez szefa kuchni Julesa Alciatore, syna założyciela restauracji Antoine's w Nowym Orleanie. Alciatore wymyślił ten przepis ponieważ w całym mieście zabrakło francuskich ślimaków. Kiedy zamienił ślimaki na pulchne ostrygi z Gulf Shore, natychmiast zaklasnął z radości w dłonie. Przystawkę nazwano na cześć Johna Rockefellera, najbogatszego mieszkańca ówczesnych USA, najprawdopodobniej dlatego, że z powodu zielonego farszu, ostrygi przywiodły Alciatore na myśl zielony kolor dolarów, których Rockefellerom nie brakowało.
Ostrygi Rockefeller przygotowuje się najczęściej przez zapieczenie świeżych ostryg pod pierzynką z podduszonego szpinaku i innych zielonych warzyw liściastych, okruszków chleba i parmezanu. Choć oryginalna receptura z Antoine's jest tajemnicą, ostrygi Rockefeller według autorskich przepisów są popularną pozycją menu restauracji serwujących owoce morza. Oryginalna receptura ostryg Rockefeller zawierała rzeżuchę zamiast szpinaku, który dziś często gości w tym daniu. Dokładny stosunek składników pozostał ściśle strzeżoną tajemnicą, której Alciatore odmówił wyjawienia nawet na łożu śmierci. Dziś przepis ten jest ceniony w restauracjach na całym świecie, ale ponoć najlepiej smakuje w Antoine w Nowym Orleanie, gdzie codziennie składa się setki zamówień, odkąd, ponad 100 lat temu, został wymyślony.
Najczęściej czytane:
Mule w białym winie i pomidorach.
Ostrygi a la Rockefeller
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
-
12 ostryg
-
100 g masła,
-
1 mały korzeń selera - pokrojony w cienkie paski
-
1 plaster kopru włoskiego - posiekany
-
2 cebule - pokrojone w cienkie krążki
-
1 ząbek czosnku - drobno posiekany,
-
1 łyżka posiekanej pietruszki,
-
garść liści rzeżuchy,
-
kilka kropel sosu tabasco,
-
odrobina anyżówki,
-
2 kromki białego chleba bez skórki
-
kawałki cytryny
PRZYGOTOWANIE:
-
Ułóż ostrygi w płytszych połówkach muszli na blasze do pieczenia i odstaw na bok.
-
Rozgrzej grila w piekarniku.
-
Rozpuść na patelni masło, aż zacznie się pienić. Dodaj koper, cebulę oraz czosnek i smaż przez 2 minuty.
-
Następnie wrzuć pietruszkę oraz rzeżuchę i ogrzewaj jeszcze przez 2 minuty.
-
Przełóż warzywa z patelni do robota kuchennego, dodaj sos tabasco, anyżówkę oraz chleb i miksuj przez 30 sekund, aż chleb zabarwi się na zielono.
-
Łyżeczką nałóż farsz do połówek muszli. Grilluj przez 30 sekund, aż farsz się zarumieni.
-
Ułóż ostrygi na talerzach i podawaj z kawałkami cytryny. Jeśli zapiekałeś ostrygi w głębszych (bardziej wypukłych) części muszli, podsyp na talerz sól gruboziarnista i na niej ułóż ostrygi - nie będą się "przewracały".