top of page

Czekoladowe fondue

  • Facebook
  • Twitter
  • SoundCloud Ikona społeczna
  • YouTube
chocolate fondue with fruits assortment

Czekolada zawiera co najmniej kilka składników odpowiadających za jej zmysłowe właściwości, ale zdecydowanie najważniejszym z nich jest PEA, czyli fenyloetyloamina. PEA jest hormonem o działaniu porównywalnym do silnie uzależniającej amfetaminy, który odpowiada za podniecenie i pożądanie. Do jego zadań należy pobudzanie wydzielania hormonów szczęścia — endorfin, a także wzmacnianie działania dopaminy odpowiedzialnej za odczuwanie przyjemności z seksu. Dlatego niektórzy badacze sugerują  jej działanie jako afrodyzjak (1. ) Czekolada ma wpływa na produkcję hormonów szczęścia, dzięki czemu wykazuje właściwości antydepresyjne. Dodatkowo, z powodu  zawartości substancji psychoaktywnych, czekolada ma działanie pobudzające. Miłosne działanie czekolady mają odmiany zawierające dużą dawkę miazgi kakaowej, bo to właśnie w niej kryją się wszystkie wspomniane składniki. Najwięcej drogocennego wartości znajduje się w gorzkiej i deserowej odmianie czekolady, których głównym elementem jest właśnie miazga kakaowa. W przypadku deserowych stanowi ona około połowę tabliczki, natomiast w gorzkich jej zawartość sięga nawet 90 proc. Czekolada o tak niewielkiej zawartości cukru może niekoniecznie sprawdzi się jako romantyczna przekąska, ale jeśli w gorzkiej czekoladzie zamoczysz słodkie owoce, które lubicie, deser będzie smaczny, a efekt gwarantowany. Możesz też połączyć gorzką czekolada z mleczną dzięki czemu będzie słodziej. 

Dobrym pomysłem na walentynkowy deser może być fondue czekoladowe. Możesz wykorzystać do tego ulubione sezonowe owoce lub truskawki - jeśli w połowie lutego znajdziesz je smaczne i słodkie.

Jeśli masz zestaw do fondue - świetnie, wykorzystaj go do czekolady. Jeśli nie masz, nie martw się. Możesz rozpuszczoną czekoladę wlać w jedną lub dwie miseczki, w których będziecie zanurzać owoce. Możesz też wcześniej ulubione owoce maczać w czekoladzie i zostawić do zastygnięcia brązowej polewy i podać w połowie pokryte zastygłą czekoladą. Wybierz najlepszy dla siebie wariant.  

Może Cię zainteresować:
Oysters.jpg

Ostrygi uważane są za afrodyzjak i często pojawiają się na romantycznych kolacjach w towarzystwie szampana.

Mix of fresh sprouts in glass jar scatte
Kiełki w słoiku.

Kiełki to źródło witamin i minerałów. Bogate są w witamin z grupy B, A, C i E. Zawierają: żelazo, wapń, siarkę, cynk, magnez, selen, potas, lit i chrom.

Celery cream soup in white plate on gray
Krem z selera naciowego.

Seler to afrodyzjak więc jeśli planujesz romantyczną kolację koniecznie wykorzystaj to warzywo. 

Tomato soup with seafood. Mussels, clams
Mule w białym winie i pomidorach.

Małże od wieków uznane są za afrodyzjaki. Wszystko za sprawą zawartych w nich minerałów - cynku i selenu

CZEKOLADOWE  FONDUE  

 

SKŁADNIKI:

Czekoladowy sos :

  • 200 g gorzkiej czekolady,

  • 300 g mlecznej czekolady,

  • 1 szklanka (ok. 200 ml)) słodkiej śmietanki 30%,

  • owoce według uznania:

    • banany,​

    • truskawki,

    • winogrona 

    • ananas świeży,

    • kiwi,

    • mandarynki,

opcjonalnie:

  • 2 łyżki rumu. 

  • orzeszki pistacjowe, ziarna słonecznika, orzechy laskowe - wedle preferencji.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:​

  1. Śmietankę wlej do garnka.

  2. Dodaj pokruszoną gorzką oraz mleczną czekoladę i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do powstania gładkiej masy.

  3. Truskawki i winogrona umyj i osusz na ręczniku papierowym. Kiwi i banany obierz ze skórki i pokrój w krążki. Ananas obierz ze skórki i pokrój w kostkę o wielkości ok. 2 x 2 cm.

  4. Owoce możesz położyć na talerzyku aby każdy sam widelcem do fondue nadziewał jej i zanurzał w naczyniu do fondue lub obok owoców postawić dla każdego miseczkę z rozpuszczoną czekoladą. Możesz też wcześniej przygotować owoce, które zanurzysz w czekoladzie i zostawisz do zastygnięcia brązowej polewy. 

  5. Orzeszki pistacjowe, laskowe i ziarna osobno wysypujemy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, aby je uprażyć i zarumienieć dzięki temu będą chrupiące (możesz też zrobić prażenie na suchej patelni). Po wyciągnięciu  z piekarnika studzimy i każdy ze składników oddzielnie rozrabiamy w moździerzu lub ostrym nożem na desce.  

  6. Roztopioną czekoladę wlewamy do naczynia fondue/ miseczek.

  7. Do mniejszych miseczek wsypujemy pokruszone ziarna, orzeszki pistacjowe i orzeszki laskowe.

  8. Najpierw owoce zanurzamy w czekoladzie, a potem w posypkach. 

bottom of page