top of page

Pasta cukrowa

metodą "na ciepło" i "na zimno"

28 maja 2016
  • Facebook
  • Twitter
  • SoundCloud Ikona społeczna
  • YouTube
Sugaring: epilation with liquate sugar a

 

Depilacja pastą cukrową to metoda znana od wieków. Jest tania. Świetna dla alergików, ponieważ jest w 100% naturalna. Delikatniejsza niż tradycyjny wosk – pasta cukrowa nie przykleja się do skóry,

a jedynie okleja włoski, co już zmniejsza ból (nie drażni się naskórka). Zimna pasta wyklucza też poparzenie czy podrażnienie skóry. Depilację pastą cukrową można przeprowadzić, nawet wtedy gdy włoski są bardzo krótkie (mają 1-2 milimetry). Pozwala to więc usuwać je na bieżąco, bez czekania, aż odrosną. Resztki pasty zmywa się ciepłą wodą, bez pocierania skóry. Ta metoda depilacji nie wymaga również stosowania chemicznych substancji potrzebnych do oczyszczenia skóry np. z syntetycznego wosku do depilacji.

Podrażnienia po depilacji pastą cukrową są znikome, najczęściej znikają już tego samego dnia. Stosując taką formę depilacji można szybko zauważyć jak słabe i jasne odrastają włosy. Depilując się regularnie można całkowicie pozbyć się owłosienia w niektórych rejonach ciała. 

Depilacje cukrową możesz wykonać na dwa sposoby. Metodą na twardo (na zimno) i metodą na miękko (na ciepło). Poniżej opisze obie.

 

Pasta cukrowa 

 

 

METODA NA "TWARDO" czyli na ZIMNO

 

W tej metodzie do depilacji stosujesz pastę, która rozciąga się w rękach jak guma do żucia. Nakładasz ją na miejsce, które chcesz wydepilować, a następnie ściągasz razem z przyklejonymi do niej włoskami. Jednym kawałkiem, w zależności od ilości owłosienia, możesz wydepilować całą nogę.

Pastę nakładasz na ciało w przeciwnym kierunku niż rosną włoski – pod włos, a ściągasz zgodnie z kierunkiem ich wzrostu.

Nie zrażaj się za pierwszym razem. Odsyłam do filmiku, który warto zobaczyć (TU).

 

SKŁADNIKI:

 

  • 1 szklanka białego cukru,

  • 1 łyżeczka soli,

  • 1,5 łyżki soku z cytryny,

  • 2 łyżki wody,

  • garnek lub patelnia,

  • śniadaniowa torebka foliowa.

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

  1. Wszystkie składniki umieść na patelni lub w garnku.

  2. Podgrzewaj na średniej mocy, cały czas mieszając, żeby cukier roztopił się i nie przypalił.

  3. Kiedy masa zacznie się gotować, a jej kolor zmieni się na złoto-bursztynowy  (ok. 5-7 minut od zagotowania) zdejmij patelnie/garnek z kuchenki.

  4. Przygotuj duży talerz i przelej go zimną wodą.

  5. Na talerz wylej gorący masę cukrową. UWAŻAJ żeby się nie poparzyć masa jest bardzo gorąca.

  6. Łyżką zagarniaj z brzegów rozlewającej się masy do jej środka. W ten sposób chłodzisz masę i nie pozwalasz jej zastygnąć na obrzeżach.

  7. Po chwili sprawdź czy masa nie jest dla Ciebie za gorąca. Jeśli nie zwilż dłonie wodą i zagniataj w dłoniach jak plastelinę . 

  8. Kiedy pasta będzie miała jasno żółty kolor znaczy, że jest gotowa do użytku.

  9. Weź kawałek i rozetrzyj na miejscu (pod włos), które chcesz depilować. Ściągaj w kierunku jak rośnie włos.

  10. Jeśli zostanie nie użyta pasta zawiń kulkę w torebkę foliową i schowaj do lodówki. Jak będzie potrzebna wyjmiesz pastę  z torebki i podgrzejesz kilka sekund w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej (masę cukrową włóż do miseczki, a miseczka do garnuszka z gorącą woda).

 

_________________

 

 

METODA NA "MIĘKKO" czyli na CIEPŁO

 

Ten sposób wygląda jak tradycyjne depilowanie woskiem. Półpłynną masę nakładasz na skórę (pod włos), przykładasz i mocno dociskasz do niej pasek materiału do depilacji i wyrywasz niechciane włoski. Paski do depilacji możesz kupić w sklepie lub jeśli masz starą i nie potrzebną parę jeansów może je pociąć na kawałki wielkości ok. 10 na 4 cm.

 

SKŁADNIKI:

 

  • 2 szklanki białego cukru,

  • ¼ szklanki wody,

  • ¼ szklanki soku z cytryny,

  • garnek lub patelnia,

  • plastykowy pojemnik, w którym można przechowywać pastę cukrową i który będzie można wstawić do kuchenki mikrofalowej lub do kąpieli wodnej aby podgrzać masę,

  • drewniana szpatułka do nakładania masy na ciało lub tępy nóż np. do masła,

  • paski do depilacji woskiem lub skrawki jeansów.

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

  1. Wszystkie składniki umieść w garnku/ patelni.

  2. Gotuj na średniej mocy, cały czas mieszając aby masa się nie przypaliła.

  3. Po ok. 15 min. gotowania masa powinna mieć konsystencję miodu i bursztynowo-złoty kolor. Masa jest gotowa.

  4. Przelej masę do pojemnika (UWAŻAJ JEST BARDZO GORĄCA), w którym będziesz ją przechowywać i poczekaj aż przestygnie.

  5. Sprawdź na kawałku dłoni czy masa jest wystarczająco schłodzona. Jeśli tak możesz przystąpić do depilacji.

  6. Miejsca, które chcesz depilować posmaruj masą ( nakładaj pod włos). Możesz wcześniej przesypać to miejsce talkiem lub mąką ziemniaczaną żeby zabezpieczyć skórę przed ewentualnym podrażnieniem. Plus masy cukrowej jest jednak taki, że przyczepia się do włosów, a nie do skóry jak to ma zwyczaj tradycyjny wosk.

  7. Na warstwę masy cukrowej połóż paski do depilacji i dokładnie je dociśnij.

  8. Odczekaj chwilę i szybkim ruchem ściągaj w kierunku zgodnym z kierunkiem wzrostu włosa.

  9. Po wszystkim przetrzyj skórę po depilacji np. olejem migdałowym. Złagodzi to ewentualne podrażnienia i pomoże pozbyć się kleistych pozostałości po paście cukrowej.

 

Paski jeansów możesz wyprać w ciepłej wodzie ( cukier rozpuści się i odklei od materiału), wysuszyć i wykorzystać do następnej depilacji.  

Może Cię zainteresuje:

Zastrzeżenie:

W przypadku każdego rodzaju zaproponowanego na tej stronie zabiegu lub przepisu na kosmetyk do pielęgnacji, zawsze rób test aby sprawdzić, czy skóra nie jest uczulona na którykolwiek ze składników preparatu. Ten wpis służy celom informacyjnym i edukacyjnym. Nie jest to porada lekarska. Jeśli skóra nie reaguje dobrze na któryś z preparatów zaproponowanych w przepisienależy przerwać jego stosowanie.

bottom of page