top of page

Świąteczne pierniczki

13 listopada 2020
  • Facebook
  • Twitter
  • SoundCloud Ikona społeczna
  • YouTube
Ciastka świąteczne

Święta Bożego Narodzenia to korzenny zapach rozchodzący się po domu. To chrupiące ciasteczka - pierniczki, jeśli nie zdążą zmięknąć schrupane przez domowników, i kolorowy lukier - jeśli masz cierpliwość i czas do zabawy w dekorację. 

 

Historia piernika zaczyna się w starożytności. Wtedy popularne były ciastka smarowane miodem zwane miodownikami. W jednej z rzymskich książek kucharskich pióra Apicjusza znajduje się nawet przepis na miodownik z pieprzem, bliski późniejszemu piernikowi. Po upadku imperium rzymskiego tradycja ulega jednak zapomnieniu. Dopiero w średniowieczu miodowniki z przyprawami wg antycznych receptur zaczynają piec na nowo zakony, szczególnie benedyktyni. Było to możliwe dzięki wyprawom krzyżowym, które pozwoliły sprowadzać do Europy duże ilości przypraw. Wraz z rozwojem miast, pojawiają się wyspecjalizowane cechy piekarskie. Korzystają one z doświadczenia zakonników. Tak oto rozpoczyna się wielka kariera piernik.

W dawnych wiekach wypiekano dwa rodzaje pierników: miękkie i figuralne. Różnica tkwiła w dodaniu bądź nie środka spulchniającego. W średniowieczu rolę tą pełnił potaż, czyli spopielony węgiel drzewny, zawierający pochodne amoniaku. Pierniki miękkie po prostu zjadano. Pierniki figuralne zaś, wyciskane na kunsztownych drewnianych formach, z racji wysokiej ceny przypraw były przedmiotem luksusowym, symbolem majętności posiadacza. Niektóre nawet pozłacano, nie odstraszało to jednak łasuchów. Doprowadziło to w konsekwencji do zakazania tego procederu przez władze miejskie. Podobno były one tak twarde że wg jednej z legend mogły z powodzeniem zastąpić koło u wozu.

Może zainteresuje Cię:

Pierniczki

 

 

SKŁADNIKI:

  • 250 g miodu,

  • 150 g brązowego cukru,

  • 150 g masła,

  • 100 g mielonych migdałów,

  • 400 g pszennej mąki,

  • 1 jajko,

  • pół opakowania przyprawy do pierników,

  • 1 łyżka kakao,

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

  • 2 łyżki rumu.

SPOSÓB POSTĘPOWANIA:

  1. Miód podgrzewamy z cukrem, masłem i kakao.

  2. Po wystudzeniu mieszamy z pozostałymi składnikami. Będzie bardzo gęste i lepiące.

  3. Dzielimy na kilka części, owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

  4. Potem wałkujemy na ok. 3-5 mm, wyciskamy kształty i do piekarnika - 200 stopni, ok. 8 minut.

 

Najlepsze są po ok. 2 tygodniach - jak dotrwają 😉

bottom of page