Puree z dyni
30 października 2020
Dynia to warzywo jesienne. Wygląda dekoracyjnie, ale często nie wiadomo co właściwie z tej dyni robić. A można zrobić dużo: zupy, ciasta, desery, koktajle. Dobrze jest mieć bazę do tych wszystkich pyszności w postaci puree, które możesz zawekować, zamrozić lub przechowywać w lodówce.
Puree z dyni
SKŁADNIKI:
-
1 dynia.
SPOSÓB POSTĘPOWANIA:
-
Dokładnie umyj dynie i wydrąż z niej pestki - możesz użyć do tego łyżki do zupy lub do robienia kulek lodów.
-
Zostawiając skórę, podziel ją na cząstki - jak pomarańczę.
-
Ułóż w naczyniu żarootpornym i przykryj - pokrywką jeśli naczynie ma taką, lub folią aluminiową.
-
Piecz w temperaturze 180 st. C. W zależności od wielkości małej dyni Hokkaido wystarczy 30 min w piecu, ale większej może być potrzeba nawet 60 minut. Miękkość sprawdzaj patyczkiem do pieczenia ciasta lub widelcem jeśli wpija się bez oporu znaczy, że dynia jest gotowa.
-
Upieczoną dynie wystudź, obierz ze skóry i zblenduj na puree.
-
Jeśli pure jest zbyt wodniste możesz odcisnąć je na sitku wyłożonym gazę.
-
W lodówce możesz przechowywać maksymalnie do 5 dni lub podzielić na mniejsze porcie i zamrozić.
Może zainteresuje Cię:
Matcha to niezwykle zdrowa herbata, którą warto na stałe wprowadzić do swojego jadłospisu.
Fondue czekoladowe.
Czekolada zawiera co najmniej kilka składników odpowiadających za jej zmysłowe właściwości,
Seler to afrodyzjak więc jeśli planujesz romantyczną kolację koniecznie wykorzystaj to warzywo.