Cukrowy syrop domowej produkcji
10 lutego 2020
Wiem, cukier to zło. Nie namawiam do jego używania, a nawet zachęcam do rzucenia. Jednak jeśli będziesz chciał skorzystać, z którego z przepisów na alkoholowe koktajle lub lubisz dodawać smakowe syropy do kawy i zdecydujesz się na użycie cukrowego syropu to z całą pewnością lepiej zrobić go w domu niż kupować. Po pierwsze taniej, po drugie do podstawowego przepisu użyjesz tylko wody i cukru więc skład będzie
bardzo krótki.
Jeśli lubisz syropy smakowe w kawie lub używasz ich do ciast, to do gorącego syropu z przepisu podstawowego dodaj odpowiednie, naturalne składniki i gotowe.
Poniże znajdziesz także przepisy na smakowe syropy.
CUKROWY SYROP
przepis podstawowy
SKŁADNIKI:
-
1 szklanka wody,
-
1 szklanka cukru.
PRZYGOTOWANIE:
-
W małym rondlu zagotuj wodę.
-
Zdejmij rondel z grzania i dodaj cukier.
-
Mieszaj aż cukier całkowicie się rozpuści.
-
Ostudź i przelej do szklanej butelki lub słoja, szczelnie zakręć.
-
Trzymaj w lodówce.
Syropy smakowe:
Jeśli chcesz uzyskać syrop smakowy dodawaj wybrane składniki zawsze gdy cukier całkowicie się rozpuści, ale syrop nadal jest gorący. Gdy smakowy syrop ostygnie przelej go do zamykanego, szklanego naczynia i trzymaj w lodówce do 2 tygodni.
Syrop imbirowy: dodaj 2 łyżki świeżo startego korzenia imbiru do gorącego syropu cukrowego.
Syrop pomarańczowy: dodaj 1/2 szklanki startej skórki z pomarańczy. (pamiętaj aby wcześniej dobrze wymyć pomarańczę).
Syrop miętowy lub bazyliowy: dodaj 1/2 szklanki świeżej mięty lub bazyli do gorącego syropu cukrowego.
Syrop waniliowy: dodaj 1 laskę wanilii przekrojonej na pół do gorącego syropu cukrowego.
Syrop cytrynowy lub limonkowy: dodaj 1/2 szklanki startej skórki z cytryny lub limonki (pamiętaj aby wcześniej dobrze umyć owoc) do gorącego syropu.
Syrop cynamonowy: dodaj 1 łyżkę startego cynamonu (najlepiej cejlońskiego) do gorącego syropy.
Syrop goździkowy: dodaj 1 łyżkę zmielonych goździków do gorącego syropu cukrowego.
Ostrygi uważane są za afrodyzjak i często pojawiają się na romantycznych kolacjach w towarzystwie szampana.
Fondue czekoladowe.
Czekolada zawiera co najmniej kilka składników odpowiadających za jej zmysłowe właściwości,
Mule w białym winie i pomidorach.
Małże od wieków uznane są za afrodyzjaki. Wszystko za sprawą zawartych w nich minerałów - cynku i selenu