top of page

Szampan.

6 lutego 2020
  • Facebook
  • Twitter
  • SoundCloud Ikona społeczna
  • YouTube
Image by Anthony DELANOIX

 

"Szampan, jeśli szukasz prawdy,

jest lepszy niż wykrywacz kłamstw" 

Graham Green

 

Jeśli wieczór lub okazja jest wyjątkowa to nie może zabraknąć szampana lub w bardziej dostępnej wersji -wina musującego. W Polsce najczęściej nazywa szampan, określa każde wino musujące, co jest dużym błędem. Szampan jest nazwą chronioną, zastrzeżoną dla win musujących wytworzonych konkretną metodą w regionie Szampanii. Te wina cechują się bardzo wysoką ceną. Najczęściej spotykane na rynku wina musujące to hiszpańska cava, włoskie prosecco lub frizzante czy francuski crémant. Wina musujące występują w większości państw winiarskich – w Niemczech zazwyczaj nazywa się je sekt, w Portugalii espumante, jednak nie zawsze mają specyficzną nazwę przypisana do konkretnego regionu czy kraju.

 

Tajemnica działania szampana kryje się we właściwościach mózgu, który pod wpływem musującego napoju uwalnia endorfiny i dopaminy zwane hormonami szczęścia.

Pamiętaj, że wino musujące przed podaniem należy schłodzić, jednak nie powinno spędzić w lodówce dłużej niż 2 do 3 godzin. 

Szampana pijemy schłodzonego do temperatury +9 st.C, stawiamy go w wiaderku z kostkami lodu. Podajemy w smukłych szampankach, nigdy w szerokich czarkach. Nie przelewamy do karafki - to morderstwo dla szampana! Szampan ogrzeje się a drobniutkie bąbelki znikną. 

 

Jedna butelka szampana (75cl) wystarcza na ogół dla sześciu osób.   

Mała ściągawka z etykiet na butelkach win musujących:

  1. brut nature (bardzo wytrawne)

  2. extra brut 

  3. brut - Jest to typowa pozycja przeznaczona na aperitif lub do łączenia z jedzeniem. Przeważnie jest lekko wytrawna co odpowiada osobom o różnych preferencjach smakowych. 

  4. extra dry, extra sec, extra seco

  5. dry, sec, seco - to wersja półsłodka. W przypadku wina niemusującego oznacza wytrawne, ale na butelce szampana będzie wskazywało na wino z wyraźne wyczuwalną słodyczą.

  6. demi sec, semi seco 

  7. doux, sweet, dulce (wino słodkie)

Pamiętaj żeby zawsze podawać jedzenie gdy serwujesz alkoholowe koktajle. Idealne nadają się do tego tapasy.  Jedzenie nie tylko jest świetnym towarzyszem dla alkoholu, ale także odgrywa podstawową rolę w jego wchłanianiu. 

chocolate fondue with fruits assortment
Fondue czekoladowe.

Czekolada zawiera co najmniej kilka składników odpowiadających za jej zmysłowe właściwości,

Oysters.jpg

Ostrygi uważane są za afrodyzjak i często pojawiają się na romantycznych kolacjach w towarzystwie szampana.

Celery cream soup in white plate on gray
Krem z selera naciowego.

Seler to afrodyzjak więc jeśli planujesz romantyczną kolację koniecznie wykorzystaj to warzywo. 

Tomato soup with seafood. Mussels, clams
Mule w białym winie i pomidorach.

Małże od wieków uznane są za afrodyzjaki. Wszystko za sprawą zawartych w nich minerałów - cynku i selenu

Może Cię zainteresować:
bottom of page