top of page

Szampan z likierem Chambord

7 lutego 2020
  • Facebook
  • Twitter
  • SoundCloud Ikona społeczna
  • YouTube
Pink cocktail with champagne or prosecco

 

"Burgund sprawia, że myślisz o głupich rzeczach,

Bordeaux sprawia, że o nich mówisz,

a Szampan powoduje, że je robisz."

Jean-anthelme Brillat-Savarin 

 

Jeśli wieczór lub okazja jest wyjątkowa to nie może zabraknąć szampana lub w bardziej dostępnej wersji - wina musującego. W Polsce najczęściej nazywa szampan, określa każde wino musujące, co jest dużym błędem. Szampan jest nazwą chronioną, zastrzeżoną dla win musujących wytworzonych konkretną metodą w regionie Szampanii. Te wina cechują się bardzo wysoką ceną. Najczęściej spotykane na rynku wina musujące to hiszpańska cava, włoskie prosecco czy francuski crémant. Wina musujące występują w większości państw winiarskich – w Niemczech nazywa się je sekt, w Portugalii espumante, jednak nie zawsze mają specyficzną nazwę przypisana do konkretnego regionu czy kraju. 

Chambord to likier o  królewskim smaku i wyglądzie. Na jego oryginalną kompozycję smakową składają się wyłącznie naturalne składniki: jeżyny, maliny, wanilia, miód, wytrawne przyprawy oraz najwyższej jakości brandy czyli Cognac. Likier ten 

nieprzerwanie produkowany jest we Francji w dolinie Loary od, najprawdopodobniej 1685 roku, kiedy król Ludwik XIV wizytował w Château de Chambord. Chambord jest bardzo słodkim likierem, więc najlepiej jest połączyć go z wytrawnym winem. Każde wino musujące, prosecco, cava w wersji wytrawnej będzie idealnym wyborem. Większość pijących przekona się, że „półwytrawne” jest po prostu zbyt słodkie dla tego duetu.

 

Przepis na ten koktajl jest bardzo prosty już sam nazwa wskazuje, że jest to szampan lub wino musujące z likierem Chambord. Mimo całej swojej prostoty jest to świetny koktajl. Czarny likier malinowy Chambord dodaje odrobinę bogatej, owocowej słodyczy, która nadal pozwala docenić wino. Jest to wspaniały napój na romantyczne kolacje lub każdą wyjątkową okazję, która chcesz świętować z odrobiną szampana lub innego wina musującego.

Mała ściągawka z etykiet na butelkach win musujących:

  1. brut nature (bardzo wytrawne)

  2. extra brut 

  3. brut - Jest to typowa pozycja przeznaczona na aperitif lub do łączenia z jedzeniem. Przeważnie jest lekko wytrawna co odpowiada osobom o różnych preferencjach smakowych. 

  4. extra dry, extra sec, extra seco

  5. dry, sec, seco - to wersja półsłodka. W przypadku wina niemusującego oznacza wytrawne, ale na butelce szampana będzie wskazywało na wino z wyraźne wyczuwalną słodyczą.

  6. demi sec, semi seco 

  7. doux, sweet, dulce (wino słodkie)

Pamiętaj żeby zawsze podawać jedzenie gdy serwujesz alkoholowe koktajle. Idealne nadają się do tego tapasy.  Jedzenie nie tylko jest świetnym towarzyszem dla alkoholu, ale także odgrywa podstawową rolę w jego wchłanianiu. 

Szampan

z Likierem Chambord

 

SKŁADNIKI:

  • 30 ml likieru Chambord,

  • ok. 180 ml szampana lub wina musującego.

OPCJONALNIE :

  • 3 maliny lub jeżyny. 

PRZYGOTOWANIE KOKTAJLU:

  1. Do podłużnego kieliszka do wina musującego wlej 30 ml likieru. 

  2. Powoli dopełnij winem musującym. Bąbelki wina same wymieszaj likier z szampanem.

  3. Jeśli chcesz możesz udekorować owocami malin lub jeżyn wrzucając je do kieliszka.

Jeśli planujesz większą liczbę osób, których chcesz ugościć powyższym drinkiem wlej wcześniej w kieliszki likier, a chwilę przed podaniem dopełnisz je winem musującym. 

Bellini cocktail with peach isolated nea

to wino musujące z puree z brzoskwiń.

Espresso cocktail served on table.jpg

Twój tekst​​

Low alcohol cocktail mimosa with orange
Mimosa

to koktajl lekki i idealny na upalne lato. 

Może Cię zainteresuje:
bottom of page