Old Cuban - Stary Kubańczyk
czyli szampanowe mojito.
27 sierpnia 2020
Jeśli wieczór lub okazja jest wyjątkowa to nie może zabraknąć szampana lub w bardziej dostępnej wersji - wina musującego. W Polsce najczęściej nazywa szampan, określa każde wino musujące, co jest dużym błędem. Szampan jest nazwą chronioną, zastrzeżoną dla win musujących wytworzonych konkretną metodą w regionie Szampanii. Te wina cechują się bardzo wysoką ceną. Najczęściej spotykane na rynku wina musujące to hiszpańska cava, włoskie prosecco czy francuski crémant. Wina musujące występują w większości państw winiarskich – w Niemczech nazywa się je sekt, w Portugalii espumante, jednak nie zawsze mają specyficzną nazwę przypisana do konkretnego regionu czy kraju.
Mała ściągawka z etykiet na butelkach win musujących:
-
brut nature (bardzo wytrawne)
-
extra brut
-
brut - Jest to typowa pozycja przeznaczona na aperitif lub do łączenia z jedzeniem. Przeważnie jest lekko wytrawna co odpowiada osobom o różnych preferencjach smakowych.
-
extra dry, extra sec, extra seco
-
dry, sec, seco - to wersja półsłodka. W przypadku wina niemusującego oznacza wytrawne, ale na butelce szampana będzie wskazywało na wino z wyraźne wyczuwalną słodyczą.
-
demi sec, semi seco
-
doux, sweet, dulce (wino słodkie)
Pamiętaj żeby zawsze podawać jedzenie gdy serwujesz alkoholowe koktajle. Idealne nadają się do tego tapasy. Jedzenie nie tylko jest świetnym towarzyszem dla alkoholu, ale także odgrywa podstawową rolę w jego wchłanianiu.
Mule w białym winie i pomidorach.
Małże od wieków uznane są za afrodyzjaki. Wszystko za sprawą zawartych w nich minerałów - cynku i selenu
Ostrygi uważane są za afrodyzjak i często pojawiają się na romantycznych kolacjach w towarzystwie szampana.
Fondue czekoladowe.
Czekolada zawiera co najmniej kilka składników odpowiadających za jej zmysłowe właściwości,
Może Cię zainteresować:
Szampanowe mojito
czyli Stary Kubanczyk
SKŁADNIKI:
-
45 ml dobrego rumu,
-
ok. 20 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki,
-
odrobinę Angostura bitters lub innego aromatycznego likieru,
-
30 ml syropu cukrowego,
-
6 świeżych liści mięty,
-
45 ml schłodzonego szampana lub wina musującego typu "brut".
OPCJONALNIE :
-
skórka z limonki do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE KOKTAJLU:
-
Do shakera wlej rum, sok z limonki, kapnij odrobinę Angostura bitters, syrop cukrowy, oraz liście mięty i lód.
-
Wszystko dokładnie wymieszaj.
-
Do podłużnego kieliszka lub szklanki wlej miks powyższych składników.
-
Powoli dopełnij winem musującym.
-
Możesz udekorować skórką lub plasterkiem z limonki.