top of page

Tajska herbata

20 sierpnia 2020
  • Facebook
  • Twitter
  • SoundCloud Ikona społeczna
  • YouTube
milk thai tea in glass mugs on wood tabl

Czy kiedykolwiek próbowałeś tajskiej mrożonej herbaty? To jak bawarka na zimno zrobiona z czarnej herbaty i mleka, ale .... dodawane swą przyprawy, ma wyjątkowy pomarańczowy kolor i kremową bazę. 

 

 

Tradycyjnie herbatę przygotowuje się z czarnej herbaty, skondensowanego mleka i kruszonego lodu. Czasami przyprawia się go anyżem gwiaździstym, który ma słodki, podobny do lukrecji smak i wodą z kwiatów pomarańczy. Przez lata przepisy na tajską mrożoną herbatę były inspirowane kulturą zachodnią i zaczęto stosowano słodziki, a nawet barwniki spożywcze, aby otrzymać ten intensywny pomarańczowy kolor, którego oczekują konsumenci.

Poniższy przepis jest tradycyjną tajską recepturą na mrożoną herbatę.  

Może Cię zainteresować:

Tajska herbata mrożona

SKŁADNIKI:

 

  • 1 szklanka gorącej, przegotowanej wody,

  • ½ szklanki zimnej wody,

  • 4 goździki, całe,

  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,

  • 1 łyżeczka kardamonu,

  • Anyż 2-gwiazdkowy,

  • 2 torebki czarnej ekologicznej herbaty, 

  • 2 torebki ekologiczne herbaty z kwiatem pomarańczy lub 1 łyżeczka skórki pomarańczowej,

  • ¼ szklanki mleka kokosowego,

  • 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

  1. W dużym dzbanku z dzióbkiem do nalewania wymieszaj wszystkie "suche" składniki oraz dodaj torebki (liście) herbaty  - oprócz zimnej wody, mleka kokosowego i syropu klonowego jeśli będziesz używać.

  2. Zalej gotującą się wodą i poczekaj przez  8–10 minut, aż herbata się zaparzy, a przyprawy oddadzą smak i aromat.

  3. Następnie dodaj ½ szklanki zimnej wody i syrop klonowy i wymieszaj, 

  4. Rozlej miksturę równomiernie do wysokich szklanek (powinny wyjść 2) używając do tego sitka o małych oczkach - żeby nie wpadły przyprawy i dopełnij po brzegi lodem.

  5. Uzupełnij każdą szklankę mlekiem kokosowym, wymieszaj i podawaj.

bottom of page