Tajska herbata
20 sierpnia 2020
Czy kiedykolwiek próbowałeś tajskiej mrożonej herbaty? To jak bawarka na zimno zrobiona z czarnej herbaty i mleka, ale .... dodawane swą przyprawy, ma wyjątkowy pomarańczowy kolor i kremową bazę.
Tradycyjnie herbatę przygotowuje się z czarnej herbaty, skondensowanego mleka i kruszonego lodu. Czasami przyprawia się go anyżem gwiaździstym, który ma słodki, podobny do lukrecji smak i wodą z kwiatów pomarańczy. Przez lata przepisy na tajską mrożoną herbatę były inspirowane kulturą zachodnią i zaczęto stosowano słodziki, a nawet barwniki spożywcze, aby otrzymać ten intensywny pomarańczowy kolor, którego oczekują konsumenci.
Poniższy przepis jest tradycyjną tajską recepturą na mrożoną herbatę.
Może Cię zainteresować:
Tajska herbata mrożona
SKŁADNIKI:
-
1 szklanka gorącej, przegotowanej wody,
-
½ szklanki zimnej wody,
-
4 goździki, całe,
-
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
-
1 łyżeczka kardamonu,
-
Anyż 2-gwiazdkowy,
-
2 torebki czarnej ekologicznej herbaty,
-
2 torebki ekologiczne herbaty z kwiatem pomarańczy lub 1 łyżeczka skórki pomarańczowej,
-
¼ szklanki mleka kokosowego,
-
1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
-
W dużym dzbanku z dzióbkiem do nalewania wymieszaj wszystkie "suche" składniki oraz dodaj torebki (liście) herbaty - oprócz zimnej wody, mleka kokosowego i syropu klonowego jeśli będziesz używać.
-
Zalej gotującą się wodą i poczekaj przez 8–10 minut, aż herbata się zaparzy, a przyprawy oddadzą smak i aromat.
-
Następnie dodaj ½ szklanki zimnej wody i syrop klonowy i wymieszaj,
-
Rozlej miksturę równomiernie do wysokich szklanek (powinny wyjść 2) używając do tego sitka o małych oczkach - żeby nie wpadły przyprawy i dopełnij po brzegi lodem.
-
Uzupełnij każdą szklankę mlekiem kokosowym, wymieszaj i podawaj.