top of page

Tapasy

11 lutego 2020
  • Facebook
  • Twitter
  • SoundCloud Ikona społeczna
  • YouTube
Appetizers table with italian antipasti

Tapas to małe przekąski podawane w Hiszpanii w barach i na wieczornych przyjęciach. W składzie wielu tapas znajdziemy krewetki, ziemniaki, kukurydzę, paprykę, oliwki, sery, wędliny, paprykę czy pomidory. Większość z tych przekąsek krojona jest na małe kawałki i nadziewana na wykałaczki. Tapas mają być sposobem na zmianę smaku podczas picia alkoholu, ale znaczna ilość różnorodnych przekąsek serwowanych w hiszpańskich barach sprawia, że tymi małymi porcjami można się najeść do syta.  Łącząc ze sobą wiele różnych tapas można  stworzyć z nich pełny posiłek.

Tapas to „pokrywa” lub „osłonka”. Na początku tapas był to plasterek sera lub szynki, który podawano wraz z napojem i nakładano na kieliszek.

Do dziś trwa debata na temat tego, dlaczego tak robiono:

 

  1. Aby trzymać z dla od wina muchy.

  2. Aby ukryć zapach złego wina.

  3. Aby powstrzymać wiatr przed rozbryzgiwaniem wina z kieliszka.

  4. Aby do kieliszka nie dostał się piasek gdy wiał silny wiatr. 

Istnieje kilka legend dotyczących tapasów. Jedna z legend o powstaniu tapas mówi, że przekąski te spopularyzował król Alfonso X, któremu w czasie choroby podawano wino wraz z małymi porcjami różnego rodzaj dań. Po wyzdrowieniu, król miał wydać rozkaz, że w każdej tawernie do wina powinno sprzedawać się takie małe porcje jedzenia. Niektóre przekazy mówią, że życzliwy król po prostu nalegał, aby jedzenie było przyjmowane z winem ze względu na problemy zdrowotne związane z piciem na pusty żołądek.

Jeśli chcesz podać tapasy nic prostrzego. Otwórz lodówkę i zobacz co masz. Nadaje się prawie wszystko. Sery, wędliny, warzywa, bo tapas to porcjowane dania w postaci kanapeczek, tartinek, kawałków mięsa, wędlin, warzyw czy serów. Zazwyczaj składniki kroi się i nadziewa na wykałaczki albo po prostu układa w atrakcyjny sposób na deskach czy półmiskach.

Słowniczek popularnych tapas:

Albóndigas - Pulpety.

Aceitunas - Oliwki.

Bacalao - Dorsz.

Boquerones - Sardele.

Berenjenas - Bakłażan.

Calamares - Smażone pierścienie kalmarów.

Caracoles - Ślimaki.

Cazón - Koleń, zwykle smażony.

Chorizo ​​- Pikantna kiełbasa.

Gambas - Krewetki, często smażone w czosnku (al ajillo).

Gazpacho - Zimna zupa, ale być może dokładniejsze byłoby określenie płynna sałatka.

Jamón Serrano / Iberico - Szynka peklowana. Narodowa obsesja.

Melón con jamon Serrano  - Melon z szynką.

Lomo - Schab.

Merluza - Morszczuk.

Migas - Smażona bułka tarta.

Morcilla - Kaszanka.

Paella - Ryż z dodatkami, z warzywami lub owocami morza.

Pan con tomate - Chleb z pomidorami, polany olejem z dodatkiem czosnku. Najbardziej typowe katalońskie danie, proste, ale pyszne. Może być spożywany samodzielnie lub

z wędlinami i serami.

Pisto - Gulasz z pomidorów, papryki, bakłażana i cukinii.

Pulpo - Ośmiornica.

Salchichón - Kiełbasa lub salami.

Tortilla - Omlet z ziemniakami i cebulą.

Widzisz, jak bogaty jest asortyment  tapasów i jak szybko można go zrobić. Jeśli planujesz kolacje we dwoje, ale wolisz skupić się na przygotowaniach siebie i atmosfery niż na gotowaniu to tapas jest świetnym rozwiązaniem. Jeśli zaskoczy Cie wizyta znajomych to tapas rownież przyjdą z pomocą. Na tapas nadaje się wszystko, ważne, żeby była to mała porcje, różnych produktów, którymi ostatecznie można się solidnie najeść. 

Najczęściej czytane:

bottom of page