Tapasy
11 lutego 2020
Tapas to małe przekąski podawane w Hiszpanii w barach i na wieczornych przyjęciach. W składzie wielu tapas znajdziemy krewetki, ziemniaki, kukurydzę, paprykę, oliwki, sery, wędliny, paprykę czy pomidory. Większość z tych przekąsek krojona jest na małe kawałki i nadziewana na wykałaczki. Tapas mają być sposobem na zmianę smaku podczas picia alkoholu, ale znaczna ilość różnorodnych przekąsek serwowanych w hiszpańskich barach sprawia, że tymi małymi porcjami można się najeść do syta. Łącząc ze sobą wiele różnych tapas można stworzyć z nich pełny posiłek.
Tapas to „pokrywa” lub „osłonka”. Na początku tapas był to plasterek sera lub szynki, który podawano wraz z napojem i nakładano na kieliszek.
Do dziś trwa debata na temat tego, dlaczego tak robiono:
-
Aby trzymać z dla od wina muchy.
-
Aby ukryć zapach złego wina.
-
Aby powstrzymać wiatr przed rozbryzgiwaniem wina z kieliszka.
-
Aby do kieliszka nie dostał się piasek gdy wiał silny wiatr.
Istnieje kilka legend dotyczących tapasów. Jedna z legend o powstaniu tapas mówi, że przekąski te spopularyzował król Alfonso X, któremu w czasie choroby podawano wino wraz z małymi porcjami różnego rodzaj dań. Po wyzdrowieniu, król miał wydać rozkaz, że w każdej tawernie do wina powinno sprzedawać się takie małe porcje jedzenia. Niektóre przekazy mówią, że życzliwy król po prostu nalegał, aby jedzenie było przyjmowane z winem ze względu na problemy zdrowotne związane z piciem na pusty żołądek.
Jeśli chcesz podać tapasy nic prostrzego. Otwórz lodówkę i zobacz co masz. Nadaje się prawie wszystko. Sery, wędliny, warzywa, bo tapas to porcjowane dania w postaci kanapeczek, tartinek, kawałków mięsa, wędlin, warzyw czy serów. Zazwyczaj składniki kroi się i nadziewa na wykałaczki albo po prostu układa w atrakcyjny sposób na deskach czy półmiskach.
Słowniczek popularnych tapas:
Albóndigas - Pulpety.
Aceitunas - Oliwki.
Bacalao - Dorsz.
Boquerones - Sardele.
Berenjenas - Bakłażan.
Calamares - Smażone pierścienie kalmarów.
Caracoles - Ślimaki.
Cazón - Koleń, zwykle smażony.
Chorizo - Pikantna kiełbasa.
Gambas - Krewetki, często smażone w czosnku (al ajillo).
Gazpacho - Zimna zupa, ale być może dokładniejsze byłoby określenie płynna sałatka.
Jamón Serrano / Iberico - Szynka peklowana. Narodowa obsesja.
Melón con jamon Serrano - Melon z szynką.
Lomo - Schab.
Merluza - Morszczuk.
Migas - Smażona bułka tarta.
Morcilla - Kaszanka.
Paella - Ryż z dodatkami, z warzywami lub owocami morza.
Pan con tomate - Chleb z pomidorami, polany olejem z dodatkiem czosnku. Najbardziej typowe katalońskie danie, proste, ale pyszne. Może być spożywany samodzielnie lub
z wędlinami i serami.
Pisto - Gulasz z pomidorów, papryki, bakłażana i cukinii.
Pulpo - Ośmiornica.
Salchichón - Kiełbasa lub salami.
Tortilla - Omlet z ziemniakami i cebulą.
Widzisz, jak bogaty jest asortyment tapasów i jak szybko można go zrobić. Jeśli planujesz kolacje we dwoje, ale wolisz skupić się na przygotowaniach siebie i atmosfery niż na gotowaniu to tapas jest świetnym rozwiązaniem. Jeśli zaskoczy Cie wizyta znajomych to tapas rownież przyjdą z pomocą. Na tapas nadaje się wszystko, ważne, żeby była to mała porcje, różnych produktów, którymi ostatecznie można się solidnie najeść.
Najczęściej czytane:
Latem rewelacyjnie sprawdzają się owocowe koktajle. Ożeżwiające margarity są doskonałym wyborem.