Twój drugi mózg
i problemy psychiczne
20 czerwca 2017
Czy wiesz, że zawartość Twojego talerza wpływa na Twoją psychikę?
Na pewno znasz stwierdzenie "jesteś tym co jesz". Czy wiesz, że pochodzi ono z 1825 roku? Z książki "The Physiology of Taste" (Fizjologia smaku) autorstwa Anthelme Brillat-Savarin. Jest to lekka, dowcipna i pełna anegdot opowieść o kulturze kulinarnej – dziedzinie, w której Francuzi wiodą prym od stuleci. "Powiedz mi, co jesz, a ja powiem ci, kim jesteś" oznacza, że jeśli chcesz być zdrowy i czuć się świetnie musisz jeść dobre jedzenie.
Przyglądając się dzisiejszemu rynkowi żywności, który jest zalany przetworzonym, śmieciowym jedzeniem, restauracjami typu drive-through, sztucznymi napojami, pełnymi cukru, chemii i dodatkowych kalorii... nie powinno dziwić, że wiele osób jest zmęczonych, cierpi na nadwagę i problemy emocjonalne. Istnieje mnóstwo badań, które wskazują na silną korelację między tym, co jemy a tym, co czujemy. Twoje wybory żywnościowe mogą mieć ogromny wpływ na zdrowie psychiczne i ogólny stan zdrowia.
Pewnie zastanawiasz się jak to się łączy?
To wszystko zaczyna się w mózgach ( liczba mnoga to nie pomyłka) - masz je dwa! Oczywiście, masz jeden mózg w głowie, który jest głównym centrum kontroli dla wszystkiego, co myślisz i robisz. Ale czy wiedziałeś, że w brzuchu znajduje się drugi "mózg"? Oba mózgi zostały utworzone z tej samej tkanki, kiedy rozwijały się w łonie matki i są połączone nerwem. Ten nerw (nerw błędny), który łączy mózg z jelitem, pozwala im komunikować się. W świecie naukowym powszechnie wiadomo, że bakterie jelitowe używają tego nerwu do wysyłania informacji do mózgu.
Co to znaczy dla Ciebie?
Oznacza to, że Twoje zdrowie psychiczne jest bezpośrednio związane z zdrowiem Twoich jelit! Innymi słowy, jeśli zdrowie Twoich jelit jest sabotowane przez cukier, gluten i inne śmieciowe potrawy - wtedy Twój umysł także będzie odczuwal ich negatywny wpływ. Dlatego jeśli starasz się poprawić stan zdrowia psychicznego - absolutnie konieczne jest dbanie o zdrowie jelit, a co za tym idzie zdrową dietę.
Czego i z jakiego powodu należy uniakać w codziennej diecie:
Może Cię zainteresuje:
Zdrada, historia stara jak świat, a jej powody są rożne. Tym razem naukowcy postanowili sprawdzić co ludzi powstrzymuje od zdrad.
Emocje zamknięte w ciele.
Ciężki dzień w pracy i czujesz napięcie w okolicach szyi i ramion. Trudna rozmowa lub wystąpienie publiczne i masz wrażenie, że ściska Ci żołądek...
Co?
Dlaczego?
-
Wzmacnia patogeny (czynniki chorobotwórcze) w jelicie, w efekcie czego zostają osłabione dobre bakterie (UWAGA: patogen jest przyczyną choroby).
-
Tworzy reakcje chemiczne w organizmie, które sprzyjają stanom zapalnym.
-
Wpływa na insulinę i oporność na leptynę (które odgrywają rolę w zdrowiu psychicznym).
-
Tłumi BDNF (hormon wzrostu w mózgu). Niski poziom tego hormonu związany jest z depresją.
Cukier rafinowany,
przetworzona fruktoza
Cukier
Białko występujące
w pszenicy,
życie i jęczmieniu
U OSÓB WRAŻLIWYCH LUB UCZULONYCH MOŻE:
-
Negatywnie wpływać na nastrój i zdrowie mózgu.
-
Powodować depresję i inne poważne problemy psychiczne, takie jak schizofrenia.
Gluten
Sztuczne dodatki
do żywności
Aspartam,
sztuczne barwniki
-
Sieją spustoszenie w funkcji mózgu.
-
Spożywanie aspartamu powodują ataki paniki i depresję.
-
Negatywnie wpływają na nastroju.
Genetycznie
zmodyfikowane
składniki
“GE”
“GMO”
-
Toksyczne dla organizmu.
-
Zmieniają florę jelit.
-
Wzmacniają patogeny, ograniczając jednocześnie korzystne mikroby potrzebne do zapewnienia najlepszego zdrowia fizycznego i psychicznego.
Glifosat
-
Powoduje niedobory żywieniowe (organizm nie otrzymuje minerałów potrzebnych do prawidłowej kontroli nastroju i funkcji mózgu).
-
Powoduje zatrucie organizmu.
-
Może powodować oporność na antybiotyki.
Herbicyd używany
w uprawach
żywnościowych
Zastanawiasz się pewnie czy to oznacza, że Twoje zdrowie psychiczne zależy od tego co jesz?
Ogromna ilość badań wskazuje na to, że TAK. To, co jesz jest bardzo ważne, a stan Twoich jelit wpływa bezpośrednio na to, jak czujesz się (Twój nastrój) i jak funkcjonujesz poznawczo (Twój mózgu). Dlatego poprawiając mikrobiologię jelita (stosując zdrową i pełnowartościową dietę), doświadczasz poprawienia nastroju i funkcji mózgu!
Jak poprawić stan jelit?
-
NIE JEDZ TOKSYCZNE: Zacznij od unikania powyższych produktów - ich spożywanie nie przynosi żadnych korzyści nie ma więc powodu aby zanieczyszczać nimi organizm.
-
Unikaj żywności przetworzonej i fast food.
-
Wprowadź do swojej diety pełnoziarniste produkty zbożowe zawierające dużo włókien pokarmowych czyli błonnika, który wspiera pracę jelit. Błonnik wiąże duże ilości wody zapobiegając zaparciom. Pomaga też utrzymać odpowiednie pH w jelicie, hamując rozwój bakterii przyczyniających się do wzdęć. PAMIĘTAJ ABY DUŻO PIĆ inaczej błonnik będzie powodował zaparcia.
-
Jedz kiszonki. Kapusta i ogórki kiszone to naturalne probiotyki – są źródłem bakterii kwasu mlekowego. Drobnoustroje te hamują rozwój bakterii gnilnych w jelicie. Kapusta i ogórki kiszone regulują też metabolizm ułatwiając trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. Zawierają też witaminy z grupy B oraz witaminy C, A, E i K.
-
Jeśli nie masz alergii na nabiał. Wprowadź do swojej diety mleczne napoje fermentowane. Są źródłem kwasu mlekowego i probiotycznych drobnoustrojów z rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium i Saccharomyces. Poza usprawnieniem pracy jelit i regulacją ich flory, mikroorganizmy te działają wspomagająco w leczeniu schorzeń takich jak zapalenia jelit, biegunki czy infekcje intymne. Źródłem bakterii probiotycznych są np. jogurty i kefiry.
-
Jeśli do tego dodasz odrobinę ruchu - nie muszą to być intensywne ćwiczenia wystarczy spacer - i będziesz pił ok. 2 litrów płynów dziennie (woda, ziołowe herbaty, świeżo wyciskane soki) to Twoje jelita otrzymają wszystko co jest potrzebne do Twojego dobrego samopoczucia.