Zakwas buraczany
13 grudnia 2020
Zakwas z buraków jest bardzo zdrowym napojem, warto go pić nawet codziennie - sam lub w towarzystwie innych warzyw, w koktajlach lub sokach. Możesz pić na zimno lub lekko podgrzać, pamiętaj jednak, że do temperatury nie wyższej niż otoczenia inaczej zacznie tracić swej wartości odżywcze.
Działanie zakwasu buraczanego:
-
oczyszczające;
-
podnosi odporności dzięki dużej zawartość witaminy C;
-
zawarty w kwasie buraczanym barwnik — betanina:
-
wzmacnia układ krwionośny,
-
reguluje ciśnienie krwi,
-
obniża poziom cholesterolu,
-
poprawia przyswajalność żelaza.
-
-
Kwas mlekowy, który wytwarza się w wyniku fermentacji:
-
pobudza pracę jelit,
-
pomaga w trawieniu,
-
wspomaga detoksykację,
-
wzmacnia system immunologiczny,
-
poprawia stan flory bakteryjnej jelit i dba o prawidłowe wypróżnienia.
-
-
poprawia morfologię przeciwdziałając problemom z niedokrwistością.
-
Zakwas buraczany to także świetny odtruwacz organizmu polecany przy nadmiernym obciążeniu wątroby, a także jako środek wspomagający leczenie grzybicy typu Candida.
Może zainteresuje Cię:
Matcha to niezwykle zdrowa herbata, którą warto na stałe wprowadzić do swojego jadłospisu.
Fondue czekoladowe.
Czekolada zawiera co najmniej kilka składników odpowiadających za jej zmysłowe właściwości,
Seler to afrodyzjak więc jeśli planujesz romantyczną kolację koniecznie wykorzystaj to warzywo.
Mule w białym winie i pomidorach.
Zakwas buraczany
SKŁADNIKI:
-
1 kg buraków,
-
ok. 5 ząbków czosnku,
-
2 listki laurowe,
-
4 ziarna ziela angielskiego,
-
1 litr wody przegotowanej i ostudzonej,
-
1 płaska łyżka soli kamiennej.
POSTĘPOWANIE:
-
Buraki umyć, obrać ze skórki i pokroić na grube plastry/ cząstki.
-
Buraki ułożyć ciasno w naczyniu kamiennym lub szklanym słoju. Wyparz wcześniej naczynie gorącą wodą, aby na pewno było czyste. (Należy wybrać takie naczynie, które nie reaguje z kwasem.).
-
Czosnek obrać i ząbki przekroić wzdłuż na pół. Czosnek, ziele angielskie i liście laurowe powciskać między buraki.
-
Wodę wymieszać z solą, aż sól się rozpuści. Taką zalewą zalać buraki. Pamiętaj, że całe buraki muszą być pod wodą.
-
Naczynie przykryć gazą (lnianą ściereczką lub pieluchą tetrową), przytrzymując ją gumką lub sznurkiem. Odstawi w ciepłe miejsce na ok. 5- 7 dni (im cieplej tym czas kiszenia jest krótszy). Najlepiej zaglądać codziennie do naczynia. Jeśli na powierzchni utworzy się piana należy ją zebrać czystą łyżką, a całość zamieszać. Zakwas jest gotowy gdy będzie miał ciemną barwę. Spróbuj też czy wolisz bardziej czy mniej kwaśny i taki przygotuj do schowania do lodówki.
-
Gotowy zakwas należy przelać przez sitko wyłożone gazą, a następnie wlać do czystego słoika, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki. Można przechowywać go przez kilka tygodni.
-
Z buraków z zakwasu można zrobić np. "surówkę z kiszonych buraków z jabłkiem", "sałatkę z kiszonych buraków i jajka", "sałatkę z kiszonych buraków, pomarańczy i fety" albo przecisnąć buraki przez wyciskarkę do soków. Spróbój jednak te buraki zanim zaczniesz je przerabiać - nie wszyscy lubią ich smak.