Zielone smoothie z ananasa i mango
24 listopada 2020
Mango w niektórych regionach świata nazywane jest "królem owoców". W rzeczywistości badania (1. ) łączą mango i jego składniki odżywcze z korzyściami zdrowotnymi, takimi jak lepsza odporność, zdrowie układu pokarmowego i wzrok, a także mniejsze ryzyko niektórych nowotworów.
Woda kokosowa - Woda kokosowa bogata jest w niezbędne dla organizmu składniki (2.), takie jak magnez, potas, wapń, fosfor oraz witaminy B1, B2, B3, B5, B6 i C, a poziom elektrolitów jest w niej niemal identyczny jak w osoczu ludzkiej krwi.
Banan, najlepiej mrożony, zawiera wszystkie najważniejsze witaminy - A, C, E, K oraz te z grupy B. Nie brakuje w nich także błonnika oraz składników mineralnych - magnezu, fosforu i wapnia. Jednak najwięcej mają potasu. Jeśli nie jesteś fanem bananów, nie bój się! Jego smak jest niewyczuwalny po zmieszaniu go z innymi składnikami.
Mrożone banany są najlepsze do smoothie, ponieważ dodają najwspanialszej tekstury i bazy do smoothie.
Ananas od dawna wykorzystywany jest w medycynie niekonwencjonalnej. Ten owoc bogaty jest w witaminy (min. C, z grupy B, A, E, K), mikroelementy (min. Magnez, Potas, Sód, Wapń) oraz w bromelaine, która wykazuje m.in. właściwości przeciwzapalne, przeciwobrzękowe, przeciwbólowe, przeciwzakrzepowe, złuszczające i odchudzające (3.). Bromelaina działa równie skutecznie jak niesteroidowe leki przeciwzapalne - jak środek przeciwzapalny - ale wykazano, że ma mniej skutków ubocznych. Dodatkowo świetnie sprawdza się w infekcjach górnych druk oddechowych, a jedzenie świeżego ananasa lub picie soku łagodzi kaszel.
Szpinak - bogaty jest w wiele składników odżywczych, witamin i soli mineralnych oraz beta-karoten i luteiny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Liście szpinaku są bogate w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy, ale także witaminy A, E, B6, K. Do tego szpinak jest niskokaloryczny ponieważ w 100 g ma tylko 23 kcl.
W zależności od Twoich preferencji możesz dodać więcej lub mniej szpinaku.
Może Cię zainteresować:
Zielone smooth
z ananasa i mango
SKŁADNIKI:
-
1 i 1/4 szklanki ( 200 g) Mango, świeżego lub mrożonego (jeśli używasz świeżego, około 1 dużego mango)
-
1 i 1/4 szklanki ( 200 g) ananasa, świeżego lub mrożonego
-
1 mrożony banan ( 100g)
-
1 szklanka (240 ml) wody kokosowej
-
3 i 1/3 szklanki ( 100 g - tyle na ogół mają opakowania) szpinaku baby.
PRZYGOTOWANIE:
-
Dodaj wszystkie składniki do blendera, zaczynając od:
-
woda kokosowa,
-
szpinak,
-
mrożony banan,
-
mango,
-
ananasa
-
-
Miksuj na bardzo gładką masę.
-
Wypij natychmiast, aby uzyskać maksymalną wartość odżywczą i smak.